Newsflash
Internaționale

Restricția fluxului sanguin, o nouă tehnică de antrenament?

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 6 2021
Restricția fluxului sanguin, o nouă tehnică de antrenament?

Creșterea performanţei sportive în rândul atleţilor, inclusiv al celor care se află în această perioadă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ar putea fi posibilă printr-o nouă tehnică de antrenament.

        Este vorba de restricţia fluxului sanguin la nivelul membrelor prin intermediul unui garou, denumită și kaatsu.

Tehnica a apărut pentru prima dată în Japonia și a câștigat popularitate în ultimii ani. Constă în aplicarea unor benzi pneumatice, extensibile la nivelul membrelor inferioare sau superioare, care se umflă și dezumflă cu ajutorul unui compresor automat, setat cu ajutorul unui algoritm. Rezultatul constă în intensificarea circulaţiei, tonifierea musculaturii și creșterea masei musculare, la un nivel echivalent antrenamentelor mai dificile. Dispozitivul este folosit și în recuperarea medicală. Folosirea kaatsu se însoţește însă de o serie de riscuri, precum afectarea neurologică sau apariţia cheagurilor de sânge, dacă tehnica nu este aplicată corect.

        Studiile efectuate au rezultate contradictorii – două studii mici în care au fost incluși 17 sportivi care practicau powerlifting, respectiv 31 de canotori, au observat creșterea masei musculare și a consumului de oxigen. Însă alte metaanalize au arătat că tehnica este echivalentă sau chiar mai puţin eficientă, comparativ cu practicarea unui antrenament mai dificil.

        Unii jucători din echipa canadiană olimpică de rugby utilizează tehnica, însă doar pentru recuperarea după accidentări. Sportivii descriu procesul ca fiind inconfortabil, însă util ca înlocuitor al antrenamentului postchirurgical.


Notă autor:

https://www.cbc.ca/news/health/blood-flow-restriction-olympics-1.6121414

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe