Newsflash
Internaționale

Reuniunea Comitetului de Urgență OMS, în privința pandemiei COVID-19

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - apr. 14 2022
Reuniunea Comitetului de Urgență OMS, în privința pandemiei COVID-19

Regulamentul Sanitar Internațional (International Health Regulations, IHR)* a fost aprobat de 196 țări, care au agreat să desfășoare împreună activități care să mențină sănătatea sigură, la nivel global.

Prin documentul redactat și aprobat în 2005, țările au fost de acord:

1) să își consolideze capacitatea de a detecta, evalua și raporta riscurile pentru sănătatea publică și situațiile de urgență care pot avea un impact devastator asupra sănătății umane dar și a statusului economic influențat de problemele de sănătate publică și

2) să instituie un sistem global de notificare timpurie și de schimb de informații. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) găzduiește secretariatul IHR. 

focar COVID

Având în vedere pandemia COVID-19, pe parcursul perioadei care a trecut de la declararea pandemiei, s-au desfășurat mai multe reuniuni dedicate acestei probleme de sănătate publică. Cea de-a unsprezecea reuniune a Comitetului de urgență, convocată de directorul general al OMS în temeiul IHR, a avut loc luni, 11 aprilie 2022, prin videoconferință.

Date privind reuniunea se pot citi la adresa de mai jos **. Este important să menționăm că în unanimitate s-a agreat că pandemia de COVID-19 constituie în continuare un eveniment epidemiologic extraordinar, continuă să afecteze negativ sănătatea publică în întreaga lume, continuă să prezinte un risc de răspândire internațională, interferă semnificativ cu traficul internațional și necesită un răspuns internațional coordonat. 

Comitetul a subliniat că este important ca statele să se pregătească pentru scenarii viitoare cu sprijinul OMS și să continue utilizarea instrumentelor esențiale (de prevenire și tratament). 

Citiți și: Cine este medicul care va conduce ECDC 

Comitetul a fost de acord că pandemia de COVID-19 rămâne o urgență de sănătate publică de interes internațional (Public Health Emergency of International Concern, PHEIC). Au fost emise mai multe „Recomandări temporare” adresate statelor, Comitetul identificând mai multe acțiuni considerate drept esențiale pentru toate țările.

Între cele 11 recomandări, prima este o recomandare nouă, iar celelalte 10 sunt recomandări care au suferit unele modificări față de variantele anterioare.

Pe link-ul menționat se pot citi toate cele 11 recomandări. În acest material vom include doar prima dintre acestea: 

Se recomandă țărilor membre să consolideze răspunsul național la pandemia de COVID-19, prin actualizarea planurilor naționale de pregătire și răspuns în conformitate cu prioritățile și scenariile potențiale prezentate în Planul strategic de pregătire și răspuns (Strategic Preparedness and Response Plan, SPRP)*** al OMS pentru 2022. 

Statele ar trebui să efectueze evaluări (de exemplu, evaluări în interiorul acțiunii și după încheierea unei acțiuni) periodice pentru a adapta eforturile actuale și viitoare (de răspuns și de pregătire).

* https://www.who.int/health-topics/international-health-regulations#tab=tab_1

** https://www.who.int/news/item/13-04-2022-statement-on-the-eleventh-meeting-of-the-international-health-regulations-(2005)-emergency-committee-regarding-the-coronavirus-disease-(covid-19)-pandemic

*** https://www.who.int/publications/i/item/WHO-WHE-SPP-2022.1

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe