Newsflash
Internaționale

Rezistenţa antimicrobiană și artropodele

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - oct. 8 2021
Rezistenţa antimicrobiană și artropodele

Cercetătorii de la Institutul Ineos Oxford în colaborare cu cei de la Universitatea Oxford și colegi din Peshawar, Pakistan, au publicat un nou studiu legat de rezistenţa antimicrobiană și artropode.

image-from-rawpixel-id-2282521-jpegStudiul, publicat în Nature Microbiology, a arătat că 20% dintre ţânţari, păianjeni, furnici prezintă rezistenţă la carbapenem, iar 70-80% – rezistenţă la cefalosporine. Motivul este că aceste insecte deţin enzime care le conferă rezistenţă la beta-lactami, incluzând peniciline, cefalosporine și monobactam aztreonam.

Experţii estimează că până în 2080 vor exista 50.000 de miliarde de muște purtătoare ale rezistenţei la carbapenem, iar această caracteristică se va răspândi la nivel global.

Astfel, trebuie regândite prevenţia și măsurile de control pentru infecţii intraspitalicești, în special în ţările cu venituri mici sau medii. Mai multe studii sunt necesare pentru a înţelege impactul artropodelor în diseminarea rezistenţei antimicrobiene.

Prof. dr. Tim Walsh de la Universitatea Oxford explică faptul că povara rezistenţei antimicrobiene crește odată cu creșterea temperaturilor la nivel global, și implicit a numărului de insecte, deci se așteaptă o creștere a vitezei de răspândire la nivel mondial a rezistenţei la antibiotice.

Rezistenţa microorganismelor la antibiotice, antivirale sau antifungice reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial, mai severă ca diabetul zaharat sau cancerul.

Citește și: Antidepresivele și riscul de recădere

 


Notă autor:

https://www.ox.ac.uk/news/2021-09-30-new-research-provides-compelling-evidence-connection-between-amr-surgical-site

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe