Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Rezistenţa antimicrobiană și artropodele

Viața Medicală
Dr. Roxana DUMITRIU vineri, 8 octombrie 2021

Cercetătorii de la Institutul Ineos Oxford în colaborare cu cei de la Universitatea Oxford și colegi din Peshawar, Pakistan, au publicat un nou studiu legat de rezistenţa antimicrobiană și artropode.

image-from-rawpixel-id-2282521-jpegStudiul, publicat în Nature Microbiology, a arătat că 20% dintre ţânţari, păianjeni, furnici prezintă rezistenţă la carbapenem, iar 70-80% – rezistenţă la cefalosporine. Motivul este că aceste insecte deţin enzime care le conferă rezistenţă la beta-lactami, incluzând peniciline, cefalosporine și monobactam aztreonam.

Experţii estimează că până în 2080 vor exista 50.000 de miliarde de muște purtătoare ale rezistenţei la carbapenem, iar această caracteristică se va răspândi la nivel global.

Astfel, trebuie regândite prevenţia și măsurile de control pentru infecţii intraspitalicești, în special în ţările cu venituri mici sau medii. Mai multe studii sunt necesare pentru a înţelege impactul artropodelor în diseminarea rezistenţei antimicrobiene.

Prof. dr. Tim Walsh de la Universitatea Oxford explică faptul că povara rezistenţei antimicrobiene crește odată cu creșterea temperaturilor la nivel global, și implicit a numărului de insecte, deci se așteaptă o creștere a vitezei de răspândire la nivel mondial a rezistenţei la antibiotice.

Rezistenţa microorganismelor la antibiotice, antivirale sau antifungice reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial, mai severă ca diabetul zaharat sau cancerul.

Citește și: Antidepresivele și riscul de recădere

 

https://www.ox.ac.uk/news/2021-09-30-new-research-provides-compelling-evidence-connection-between-amr-surgical-site

Etichete: Rezistenta antimicrobiana infectii intraspitalicesti antibiotice diabet zaharat

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.