Newsflash
Internaționale

Rezistenţa la antibiotice, letală

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - ian. 28 2022
Rezistenţa la antibiotice, letală

Date raportate recent arată că peste 1,2 milioane de persoane au murit în 2019 din cauza infecţiilor bacteriene rezistente la antibiotice.

           Ţările mai sărace, în curs de dezvoltare, au fost cele mai afectate de rezistenţa la antibiotice, însă ameninţarea este valabilă pentru toate ţările la nivel mondial. Investiţiile în noi terapii și utilizarea celor existente conform protocoalelor se numără printre strategiile recomandate de autorităţi pentru a combate această problemă. Utilizarea excesivă a antibioticelor a determinat apariţia infecţiilor multidrog rezistente. Pacienţii mor astăzi din cauza unor infecţii simple, tratabile anterior cu scheme bine cunoscute. Autorităţile britanice au subliniat recent că rezistenţa la antibiotice este o „pandemie ascunsă”, care poate izbucni dacă antibioticele nu sunt prescrise corespunzător.

               La nivel mondial, mortalitatea indusă de rezistenţa la antimicrobiene a fost evaluată prin intermediul unui studiu publicat în The Lancet, bazat pe o analiză a 204 ţări, cercetare condusă de Universitatea din Washington. Aproximativ 5 milioane de decese au fost înregistrate în 2019 legate de boli în care multirezistenţa la antibiotice a jucat un rol important, iar 1,2 milioane de decese au fost cauzate în mod direct de această problemă. În același an, SIDA a determinat 860.000 de decese, iar malaria 640.000.

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/health-60058120

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe