Newsflash
Internaționale

Rezistenţa la antibiotice, o problemă în sepsisul neonatal

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - aug. 27 2021
Rezistenţa la antibiotice, o problemă  în sepsisul neonatal

Sepsisul neonatal determină anual 2,5 milioane de decese, cifrele cele mai îngrijorătoare înregistrându-se în ţări din Africa sau Asia.

image-from-rawpixel-id-259538-jpegNoi date cu privire la sepsisul neonatal au fost publicate în The Lancet Infectious Diseases. Studiul a combinat pentru prima oară date microbiologice, genomice, epidemiologice, farmacodinamice și economice pentru a testa eficacitatea mai multor scheme de antibioticoterapie în șapte ţări cu venituri mici sau medii din Africa și Asia de Sud.

Cercetarea a fost efectuată de o echipă internaţională condusă de microbiologi de la Divizia dedicată bolilor infecţioase și imunităţii din Cardiff în colaborare cu cei de la Universitatea Oxford. Studiul a fost finanţat de Fundaţia Bill și Melinda Gates.

Sepsisul neonatal determină anual 2,5 milioane de decese, cifrele cele mai îngrijorătoare înregistrându-se în ţări din Africa sau Asia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă utilizarea ampicilinei și gentamicinei pentru tratamentul empiric al acestor cazuri. Însă cercetătorii au identificat că în anumite regiuni de pe glob medicii folosesc alte antibiotice, pentru a combate fenomenul de rezistenţă antimicrobiană.

Peste 36.000 de nou-născuţi au fost incluși în studiu, acesta fiind astfel cel mai mare de acest gen realizat vreodată.

A fost identificată o rezistenţă extrem de crescută la ampicilină în sepsisul cu bacterii Gram-negativ, doar 28,5% dintre aceste probe fiind susceptibile la o altă combinaţie de antibiotice (inclusiv ampicilină și gentamicină).

Problema economică rezidă din faptul că în cazul infecţiilor rezistente, tratamentele mai eficiente necesare presupun costuri mai mari: tratamentul cu piperacillin-tazobactom costă 2,6 dolari pe zi în India (de 2-7 ori mai mult decât venitul mediu zilnic) și 20 de dolari pe zi în Nigeria (reprezentând între 219% și 741% din venitul mediu zilnic).

Studii ulterioare vor fi efectuate pentru a putea găsi o soluţie sustenabilă pentru aceste regiuni defavorizate și pentru a combate rezistenţa la antibiotice.


Notă autor:

https://www.ox.ac.uk/news/2021-08-10-new-research-preventing-infant-deaths-due-neonatal-sepsis

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe