Newsflash
Internaționale

Rezultate încurajatoare ale unui vaccin anti-COVID-19 dezvoltat în SUA

de Dorina Novac - mai 22 2020
Rezultate încurajatoare ale unui vaccin anti-COVID-19 dezvoltat în SUA

Moderna Inc., o companie americană de biotehnologie, a anunțat că prima fază a testării pe oameni a vaccinului anti-COVID-19 a înregistrat rezultate favorabile.

Denumit mRNA-1273, vaccinul a fost bine tolerat în etapa preliminară a studiului. Acesta a fost testat pe opt voluntari, care au dezvoltat anticorpi în cantități similare sau chiar mai mari celor detectate la pacienții vindecați de COVID-19, scrie RIANovosti.

vaccin SUA
Sursă imagine: Pixabay

 

Studiile clinice, care sunt susținute de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, au început în martie. Au participat voluntari sănătoși cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, care au fost împărțiți în trei grupuri de 15 persoane.

Astfel, fiecare participant a primit două doze de vaccin, la un interval de 28 de zile. În primul grup doza a fost de 25 de micrograme, în al doilea grup de 100 micrograme, în al treilea de 250 micrograme

Rezultatele au arătat că în toate cele trei grupuri, anticorpii au apărut în sânge în a 15-a zi după prima doză. În ziua 43, adică la două săptămâni după a doua doză, nivelul de anticorpi din grupul care a primit doze de 25 micrograme era similar cu cel întâlnit în sângele oamenilor vindecaţi de COVID-19.

În cazul celor care au primit doze de 100 micrograme, nivelul de anticorpi era „semnificativ peste” cel al pacienţilor vindecaţi.

Astfel, vaccinul indică și un răspuns la doză, ceea ce înseamnă că persoanele care au primit doze mai mari au înregistrat niveluri mai mari de anticorpi.

Anticorpii care se lipesc de proteinele virale nu opresc răspândirea virusului. De aceea, oamenii de știință au continuat studiul separat, pe opt participanți – câte patru din primele două grupuri, cărora le-a fost administrat vaccinul produs de Moderna. Aceștia au dezvoltat anticorpi la niveluri similare celor identificate la pacienţi vindecaţi de COVID-19 și chiar mai mare.

Vaccinul mRNA-1273 s-a dovedit a fi sigur și bine tolerat în etapa preliminară a studiului, după cum a anunțat compania. În plus, nu au fost observate efecte adverse grave, potrivit RIANovosti.

„Acum investim pentru a crește producţia astfel încât să putem maximiza numărul de doze cu scopul de a proteja cât mai multe persoane de SARS-CoV-2”, a declarat CEO-ul Moderna, Stephane Bancel.

Moderna a precizat că studiul clinic de faza a II-a va începe în curând, iar studiul clinic de faza a III-a, decisiv pentru obținerea unei eventuale aprobări de punere pe piață, este programat să înceapă în luna iulie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe