Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Risankizumab și formele moderat-severe de psoriazis

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 30 octombrie 2020

Terapia biologică cu risankizumab a dovedit un beneficiu clinic superior comparativ cu tratamentul cu ustekinumab sau placebo.

dermatitaPsoriazisul este o boală sistemică cronică, mediată imun, care afectează între 1% și 4% din populaţia ţărilor în curs de dezvoltare. Manifestarea tegumentară caracteristică în această boală îi produce frecvent suferinţă psihologică pacientului, iar povara fizică și psihosocială compromite activitatea zilnică și calitatea vieţii, în special a pacienţilor cu forme moderat-severe.

UltIMMa-1 și UltIMMa-2 sunt două studii multicentrice de fază 3*, randomizate, de tip dublu-orb, placebo controlate, care au analizat pacienţi cu forme moderate sau severe de psoriazis. Studiile au demonstrat eficacitatea clinică superioară a risankizumab faţă de ustekinumab în obţinerea unui răspuns cutanat complet sau aproape complet la acești pacienţi, menţinând un profil de siguranţă favorabil.

Au fost incluși în aceste studii 997 de pacienţi cu forme moderate sau severe de psoriazis. Vârsta medie a fost de 47,2-47,8 ani. Pacienţii au fost randomizaţi (3:1:1) pentru a primi tratament cu risankizumab 150 mg (598 pacienţi), ustekinumab 45 mg sau 90 mg, în funcţie de greutate (199 pacienţi) sau placebo (200 de pacienţi). Administrarea tratamentului s-a efectuat în săptămânile 0, 4 și apoi la fiecare 12 săptămâni, timp de 52 de săptămâni.

Standarde ridicate, rezultate promiţătoare

În ceea ce privește scala simptomelor psoriazisului (SSP), la momentul iniţial scorurile medii au fost între 8,1 și 8,5 în toate braţele de tratament. În săptămâna 16, un număr semnificativ mai mare de pacienţi din grupul celor trataţi cu risankizumab (30,3%) au atins un scor SSP 0, indicând lipsa simptomatologiei, comparativ cu pacienţii care au fost trataţi cu ustekinumab (15,1%) sau cu placebo (1%).

Scorurile DLQI (Dermatological Life Quality Index), ce reflectă impactul asupra calităţii vieţii pacienţilor, au variat în medie, la momentul iniţial,
între 12,6 și 13,3. Rezultatele acestui studiu arată că tratamentul cu risankizumab a îmbunătăţit semnificativ calitatea vieţii în grupul pacienţilor trataţi cu risankizumab (66,2%), comparativ cu cei trataţi cu ustekinumab (44,7%) sau placebo (6%). Aceste rezultate au fost obţinute în săptămâna 16, urmărindu-se obţinerea unui scor DLQI 0/1.

 

*http://jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/jamadermatol.2020.3617

Etichete: tratamente psoriazis psoriazis terapie biologica risankizumab

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.