Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Risc de toxicitate: Franța retrage 2 milioane de măști FFP2

Viața Medicală
L. Budin joi, 10 iunie 2021, ora 14:00

Destinate în principal instituțiilor medicale și medico-sociale, măștile FFP2 etichetate „Biomass Graphene” ar putea prezenta risc de toxicitate pulmonară, consideră autoritățile sanitare franceze.

Autoritățile sanitare franceze au decis retragerea a 2 milioane de măști FFP2 marcate „Biomass Graphene”, în așteptarea unei evaluări a toxicității lor, arată publicația Doctissimo. În aprilie a.c., Canada și Spania recurgeau la măsuri asemănătoare, de teamă că produsele de acest tip ar putea fi periculoase pentru sănătate.

ffp2-masca

Risc de evaluat

Toxicitatea ar putea fi cauzată de grafen, un material bidimensional cristalin care prezintă o serie de proprietăți speciale - stabilitate, rezistență, flexibilitate etc.

Agenția națională de sănătate publică din Franța (Santé publique France) a solicitat personalului din spitale și din instituțiile medico-sociale să nu mai folosească măștile FFP2 „Biomass Graphene”, în așteptarea evaluării unui eventual risc legat de prezența grafenului în acest dispozitive de protecție sanitară.

Restricțiile au în vedere trei modele de măști, produse de fabricantul chinez Shandong Shengquan New Materials, arată Doctissimo. 

Un produs biocid

Grafenul este o substanță clasată de către Agenția națională franceză pentru securitatea sanitară a alimentației, a mediului și a muncii (ANSES) în categoria biocidelor. Acesta sunt definite ca „substanțe sau preparate care au rolul de a distruge, combate sau neutraliza organisme considerate dăunătoare: ciuperci, bacterii, virusuri etc”.

La data de 2 aprilie, ministrul canadian al Sănătății avertiza deja asupra riscurilor măștilor de acest tip, arătând că inhalarea nanoparticulelor de grafen ar putea cauza toxicitate pulmonară precoce. Ministrul mai spunea că măștile cu grafen urmau să fie retrase de pe piață, în așteptarea rezultatelor unei „analize științifice aprofundate”.

La jumătatea lunii aprilie, măștile cu grafen retrase și în mai multe regiuni din Spania, tot din cauza posibilelor riscuri pulmonare.

Cu marcaj CE

Făcând bilanțul, autoritățile franceze au identificat 60,5 milioane de măști FFP2 cu marcajul CE (de produs conform cu specificațiile UE privind siguranța și sănătatea consumatorului) care ar putea conține în compoziție grafen. Dintre acestea, 16,9 milioane au fost distribuite deja pe teritoriul Fraței, în 2020.

Comenzi și achiziții masive de măști de acest tip s-au făcut în aprilie anul trecut, înaintea primului val de COVID-19, pe fondul penuriei de materiale sanitare de protecție. Autoritățile se scuză, spunând că le-au achiziționat pentru că proprietățile lor biocide nu erau precizate explicit.

Etichete: autoritati sanitare franceze retragere masti ffp2 grafen risc toxicitate

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.