Newsflash
Internaționale

Risc mai mic de Parkinson la supraviețuitorii unui infarct miocardic

de Florentina Ionescu - feb. 18 2022
Risc mai mic de Parkinson la supraviețuitorii unui infarct miocardic

Persoanele care au suferit un infarct miocardic au un risc crescut de demență vasculară sau de AVC. Un studiu nou a arătat că acestea au un risc mai mic de a face boala Parkinson.

Oamenii care au suferit un infarct miocardic ar putea fi mai puțin predispuși, decât populația generală, să dezvolte boala Parkinson mai târziu în decursul vieții, potrivit unei cercetări noi publicate recent în „Journal of the American Heart Association”, o publicație a Asociației Americane a Inimii, scrie www.sciencedaily.com

infarct miocardic studiu risc de boala parkinson supravietuitori
Foto: Pixabay

Nu există, în prezent, niciun tratament pentru boala Parkinson, iar aceasta este asociată cu modificări de comportament, depresie, pierderi de memorie și fatigabilitate. Există și o formă secundară de boală, numită parkinsonism secundar, care are simptome similare cu boala Parkinson, iar această formă ar putea fi cauzată de un AVC, de medicamentele pentru boli psihiatrice sau boli cardiovasculare sau de alte patologii, arată sursa menționată.

Faptul că cercetătorii au descoperit că după un infarct miocardic există un risc mai scăzut de boală Parkinson a fost oarecum surprinzător, a recunoscut autorul principal al studiului, dr. Jens Sundbøll, de la departamentele de epidemiologie clinică și cardiologie din cadrul Aarhus University Hospital din orașul Aarhus, Denemarca.

„Aceste rezultate indică faptul că riscul de boală Parkinson cel puțin nu este crescut ca urmare a unui infarct miocardic și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru pacienți sau un motiv să își îndrepte atenția spre prevenție pentru clinicieni, atunci când fac follow-up-ul pacienților”, a mai spus dr. Jens Sundbøll.

Totodată, afirmă cercetătorul, nu se știe încă dacă această relație inversă cu riscul de boală Parkinson se extinde la persoanele care au avut un infarct miocardic. Prin urmare, echipa sa a examinat riscul pe termen lung de boală Parkinson și parkinsonismul secundar în rândul supraviețuitorilor unui infarct miocardic.

Cercetătorii au examinat dosarele medicale din cadrul Serviciului Național Danez de Sănătate. Ei au comparat riscul de boală Parkinson și riscul de parkinsonism secundar în cazul a aproximativ 182.000 de pacienți care au avut un prim infarct miocardic între anii 1995 și 2016 (vârsta mediană de 71 de ani; 62% dintre ei fiind bărbați) și au inclus informații de la peste 909.000 de persoane în grupul de control.

Pe durata unei perioade maxime de follow-up de 21 de ani, după ajustarea unor potențiali factori, analzia a scos la iveală că, atunci când persoanele au fost comparate cu cele din grupul de control:

  • A existat un risc cu 20% mai mic de boală Parkinson în rândul persoanelor care suferiseră un infarct miocardic; și
  • A existat un risc cu 28% mai mic de parkinsonism secundar în rândul acelor persoane care au avut un infarct miocardic.

„Pentru medicii care tratează pacienții după un infarct miocardic, aceste rezultate indică faptul că reabilitarea cardiacă ar trebui să se axeze pe prevenirea unui AVC ischemic, prevenirea demenței și a altor boli cardiovasculare cum ar fi un alt infarct miocardic și insuficiența cardiacă, de vreme ce riscul de boală Parkinson pare să fie scăzut în rândul acestor pacienți, în comparație cu populația generală”, a conchis Jens Sundbøll.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe