Newsflash
Internaționale

Risc scăzut de a contracta COVID-19 în avion

de Dr. Alina SIMACHE - nov. 6 2020
Risc scăzut de a contracta COVID-19 în avion

Contrar temerilor iniţiale, riscul de transmitere a COVID-19 pe parcursul călătoriilor cu avionul pare a fi „foarte scăzut”, conform cercetătorilor de la Harvard School of Public Health.

Foto 3_1Un raport realizat de savanţii de la Harvard School of Public Health menţionează „reducerea riscului de transmitere a COVID-19 pe parcursul unui zbor la niveluri foarte scăzute prin utilizarea combinaţiei de măsuri de control la infecţiei”.

Mai mult, echipa Aviation Public Health Initiative de la Harvard susţine că, în condiţiile respectării măsurilor de protecţie adecvate, acest risc este mai redus decât cel asociat altor activităţi cotidiene, precum mersul la cumpărături sau luarea mesei în oraș.

În cadrul raportului sunt menţionate strategii pentru reducerea riscului de transmitere a noului coronavirus pe parcursul zborului, inclusiv în timpul îmbarcării și debarcării.

Printre măsurile implementate deja cu succes se numără introducerea obligativităţii purtării măștilor de protecţie pe toată
durata zborului și în aeroporturi, atât pentru pasageri, cât și pentru angajaţi, măsură susţinută și de CDC (U.S. Centers for Disease Control and Prevention), alături de îmbunătăţirea serviciilor de curăţenie și reevaluarea procedurilor de îmbarcare.

Astfel, „după milioane de ore de zbor, au existat dovezi reduse de transmitere a bolii la bord până în prezent”, conform raportului. De asemenea, autorii documentului subliniază faptul că aeronavele de pasageri sunt echipate cu sisteme eficiente de ventilaţie, care împrospătează aerul din cabină la două-trei minute, înlăturând peste 99% dintre particulele de dimensiuni similare cu SARS-CoV-2.


Notă autor:

Bibliografie
1. https://cdn1.sph.harvard.edu/wp-content/uploads/sites/2443/2020/10/HSPH-APHI-Phase-One-Report.pdf
2. https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-airlines-int-idUSKBN27C24F

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe