Newsflash
Internaționale

Riscul de deces la cei cu diabet şi hipertensiune este indicat și de durata somnului

de Florentina Ionescu - oct. 3 2019
Riscul de deces la cei cu diabet şi hipertensiune este indicat și de durata somnului

Un nou studiu a analizat informaţiile obţinute de la peste 1.600 de adulţi, iar astfel s-a descoperit că persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 sau hipertensiune arterială au un risc mai mare de deces dacă au dormit mai puţin de 6 ore pe noapte.

Experţii subliniază că diabetul de tip 2 şi hipertensiunea pot creşte riscul de a dezvolta afecţiuni cardiovasculare şi de a avea un accident vascular cerebral.

Un studiu recent, care a apărut în „Journal of the American Heart Association”, a descoperit că un factor, adică durata somnului, ar putea să aibă un rol important pentru pacienţii diagnosticaţi cu aceste afecţiuni.

Cercetarea a arătat că un tipar normal de somn poate avea un efect protector pentru unele persoane cu aceste afecţiuni şi pentru persoanele la risc. Autorul acestui studiu, Julio Fernandez-Mendoza, de la Pennsylvania State College of Medicine in Hershey, a analizat împreună cu echipa sa informaţiile obţinute de la cei 1654 de participanţi, cu vârste între 20 şi 74 de ani. Mai mult de jumătate dintre participanţi erau femei.

Cercetătorii i-au împărţit pe aceştia în două categorii, în funcţie de riscul cardiometabolic. Participanţii dintr-un grup aveau HTA în stadiul 2 sau diabet de tip 2, pe când persoanele din celălalt grup aveau un diagnostic de sau primeau tratament pentru boala cardiovasculară sau AVC.

Oamenii de ştiinţă au avut acces şi la informaţiile legate de durata somnului la aceşti participanţi, pentru că cele peste 1600 de persoane au fost evaluate între anii 1991 şi 1998. Ei au putut accesa şi dosarele cu informaţii despre decese şi datele asociate, începând din 1992 şi până în 2016.

Cercetătorilor le-a atras atenţia faptul că, printre persoanele care sufereau de HTA sau diabet de tip 2, riscul de deces datorat unei boli de inimă sau unui AVC a fost de două ori mai mare în cazul acelor persoane care au dormit mai puţin de 6 ore pe noapte, în comparaţie cu cele care au dormit peste 6 ore.

Participanţii din grupul celor cu boală cardiovasculară şi AVC care au dormit mai puţin de 6 ore pe noapte au avut un risc de aproape 3 ori mai mare de deces de pe urma unor cauze asociate cancerului, potrivit Medical News Today.


Notă autor:

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe