Newsflash
Internaționale

Riscul infecției cu virusul rujeolos atinge un nivel foarte înalt

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - ian. 16 2023
Riscul infecției cu virusul rujeolos atinge un nivel foarte înalt

„Aproape 40 de milioane de copii sunt în pericol să facă rujeolă, fiind susceptibili la infecție”. Acesta este titlul (adaptat și puțin modificat) al unuia comunicatele de presă emise în finalul anului 2022 atât de CDC, Atlanta, cât și de Organizația Mondială a Sănătății. *

Exprimarea medicală în anglo-saxonă este mai directă și nu întotdeauna foarte ușor de tradus mot-a-mot. Titlul original este următorul „Nearly 40 million children are dangerously susceptible to growing measles threat”.

Pentru specialiști, titlul comunicatului de presă este „self-explanatory” și foarte clar. Vaccinarea la nivel mondial nu funcționează la nivelul optim.  An de an se acumulează persoane nevaccinate (cu susceptibilitate la infecție).

vaccinare
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/de-protec-ie-protector-costum-de-protec-ie-seif-3952241/

 

Cu cât persoanele susceptibile se acumulează, riscul apariției unor izbucniri epidemice crește, la fel și riscul apariției unei/unor epidemii. Cu cât numărul de cazuri de rujeolă este mai mare (discutând, acum, doar despre rujeolă), cu atât și numărul de decese poate fi mai mare. În aceste condiții a fost emis comunicatul de presă.

Datele concrete se bazează pe estimările făcute la nivelul anului 2021, al doilea an pandemic. Se consideră că s-a atins un record: circa 40 de milioane de copii nu au fost vaccinați anti-rujeolic (25 milioane nu au primit prima doză, iar alte 14,7 milioane de copii nu au primit a doua doză).

Dacă în 1999 se făcuseră pașii necesari pentru eliminarea rujeolei, acum se poate considera că este vorba de un regres major și că ținta nu poate fi atinsă nici în 2023 și nici în anii care vor urma.

Se pare că izbucniri epidemice și epidemii au avut lor în 21 țări, în 2021 (se estimează că au cumulat 9 milioane de cazuri și 128.000 decese, cu mult mai mult ca în 1999 și ulterior). Nu doar lipsa vaccinării a contribuit la acest  (putem să îl numim) dezastru ci si deficiențe serioase în supravegherea bolii, întreruperi în aprovizionarea cu vaccin, precum și întârzieri datorită punerii ca prioritate a vaccinării anti COVID-19. Fenomenul epidemiologic a continuat și în 2022.

Întreg comunicatul de presă trebuie citit, dar în final am să extrag ce a spus pe această temă dr. Walensky, directorul CDC.

„Numărul record de copii susceptibili la rujeolă arată daunele profunde pe care sistemele de imunizare le-au suferit în timpul pandemiei de COVID-19”.

„Izbucnirile epidemice de rujeolă ilustrează deficiențele programelor de imunizare, dar oficialii din domeniul sănătății publice pot utiliza răspunsul față de aceste izbucniri epidemice pentru a identifica comunitățile expuse riscului, pentru a înțelege cauzele reducerii vaccinării și pentru a contribui la furnizarea de soluții adaptate la nivel local pentru a se asigura că vaccinările sunt disponibile tuturor”.

Consider că ceea ce s-a petrecut și se petrece în continuare era, de fapt, de așteptat. În condițiile în care au fost organizate activitățile și a avut loc canalizarea eforturilor, cel mai probabil, nici nu putea să rezulte o altă evoluție la nivel mondial.

* https://www.cdc.gov/media/releases/2022/p1123-measles-threat.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe