Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Rolul neuronilor Q în hibernare

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 25 noiembrie 2022

Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă prin care organele pot fi protejate în timpul intervenţiilor chirurgicale realizate pe cord și la nivelul aortei, atunci când fluxul sanguin trebuie oprit.

poza2Un grup de cercetători din Japonia a dezvoltat o nouă metodă prin care organele pot fi protejate în timpul intervenţiilor chirurgicale realizate pe cord și la nivelul aortei, atunci când e necesar ca fluxul sanguin să fie oprit. Astfel, în loc să utilizeze metoda clasică, definită prin inducerea hipometabolismului și scăderea necesităţii de oxigen cu ajutorul temperaturilor scăzute, noua tehnică funcţionează prin stimularea neuronilor Q din creier, care încetinesc metabolismul până la o stare asemănătoare stadiului de hibernare.

Prin folosirea temperaturilor scăzute era indusă hipotermia profundă, care încetinea metabolismul organismului, astfel încât organele să poată supravieţui cu foarte puţin oxigen. Deși această metodă este eficientă în protejarea organelor, are dezavantajul că reduce și coagularea sângelui, ceea ce determină hemoragii importante, fiind necesare transfuzii de sânge. De aceea, sunt necesare noi tehnici pentru a încetini metabolismul, fără a induce hipotermie.

Biotehnologia chemogenetică a permis cercetătorilor să declanșeze, prin intermediul unei injecţii, activarea unor neuroni specifici, neuronii Q din hipotalamus, capabili să inducă hipo metabolism la un nivel similar celui din hibernare. Pe modele animale, ei au comparat cele două tehnici și au observat că hipometabolismul indus de neuronii Q la temperaturi normale a protejat rinichii, similar cu tehnica hipotermiei.

Rezultatele favorabile sunt încurajatoare, însă având în vedere că neuronii Q la oameni nu pot fi activaţi selectiv, așa cum este posibil la şoarecii modificaţi în laborator, sunt necesare cercetări, folosind variaţii ale acestei tehnici.

Citiți și: Bypass sau terapie endovasculară?

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/11/221117135557.htm

Etichete: neuroni Q coagularea sangelui metabolism oxigen

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC