Newsflash
Internaționale

Rolul noilor tehnologii digitale în managementul pacientului oncologic

de Florentina Ionescu - mar. 22 2021
Rolul noilor tehnologii digitale în managementul pacientului oncologic

Dr. Nadia Harbeck, șefa departamentului de Oncologie Conservativă de la Universitatea din München, Germania, a scris un editorial despre digitalizarea în medicină.

În opinia sa, digitalizarea reprezintă „șansa noastră și responsabilitatea noastră de a modela viitorul digital în managementul cancerului de sân”. Tema nu este una întâmplătoare, întrucât dr. Nadia Harbeck este membru în panelul de experți care publică anual recomandările bazate pe dovezi ale AGO (German Gynecological Oncology Group sau AGO) pentru terapia în cancerul de sân în Germania, potrivit ESMO

digializare management pacient oncologic editorial medic germania

În opinia sa, încă există o discrepanță la nivel internațional în ceea ce privește digitalizarea în medicină din cauza resurselor, priorităților și legislației care au un impact substanțial asupra implementările progreselor digitale în practica clinică.

De exemplu, scrie dr. Nadia Harbeck în editorialul său, în Germania, în medicină, viteza digitalizării diferă foarte mult de la un spital la altul și de la un cabinet privat la altul:

„În mediul spitalicesc, folosirea tehnologiilor digitale în mod interdisciplinar și interprofesional în ce privește îngrijirea pacientului nu a fost încă definită clar, lucru care limitează aplicarea instrumentelor digitale în practica clinică zilnică”.

Digitalizarea reprezintă viitorul

În opinia medicului german, digitalizarea în medicină reprezintă cu siguranță viitorul. Ea reprezintă o promisiune măreață pentru educarea profesioniștilor din domeniul sănătății, pentru diagnostic, pentru tratament, precum și pentru managementul de zi de zi al pacientului.

Colectarea datelor digitale îmbunătățește viteza, calitatea asigurărilor și transparența, dar în același timp, acest proces vine la pachet cu anumite responsabilități:

„Trebuie să asigurăm securitatea datelor și, totodată, trebuie să implementăm cu multă atenție aceste noi tehnologii și să validăm noul diagnositc sau algoritmii de decizie care au un impact direct asupra îngrijirii pacientului. Indiferent de formele moderne de comunicare între pacienți și echipa lor de tratament, trebuie să ne asigurăm că siguranța pacientului este garantată și că responsabilitățile sunt clar definite”, a explicat medicul german.

Nu în ultimul rând, spune expertul, rezultatele celor mai recente studii privind digitalizarea în medicină sugerează în mod clar că „trebuie să implementăm noile tehnologii diitale și astfel să modernizăm managementul pacientului”.

În plus, pacienții sunt dispuși să îmbrățișeze și să accepte noile modalități digitale de comunicare dacă acestea îi ajută să accelereze procedurile terapeutice și pe cele de diagnostic și dacă aceste moduri digitale de comunicare le asigură opinia specializată a unui expert sau o comunicare strânsă cu propria echipă de tratament a respectivului pacient.

Citiți aici editorialul complet semnat de dr. Nadia Harbeck.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe