Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Rolul probioticelor pentru organismul uman

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 30 aprilie 2021, ora 15:27

În ultimii ani a crescut interesul pentru studirea și utilizarea bacteriilor probiotice în diferite afecțiuni.

Potrivit definiției Organizației Mondiale a Sănătății, „probioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități suficiente, exercită efecte pozitive asupra sănătății”, scrie passeportsante.net.

probiotice

Alimente bogate în probiotice

Alimentele care conțin probiotice sunt: iaurtul, unele brânzeturi, kimchi, kombucha, varza murată, miso, murături și oțet de mere nefiltrat. Cu toate acestea, nu toate alimentele fermentate sunt bogate în probiotice.

Lactobacillus fermentum este un microorganism cheie în producerea aluatului. Deși probioticele vii nu supraviețuiesc procesului de coacere, ele produc bacteriocine care se găsesc în pâine și pot avea beneficii pentru sănătate.

Enterocolita necrotizantă este o boală care poate fi fatală la copiii prematuri, astfel au fost efectuate studii pentru a preveni incidența acesteia prin utilizarea probioticelor.

„Cochrane Neonatal Review Review recomandă utilizarea sistematică a probioticelor la sugarii prematuri, cu excepția celor cu greutate foarte mică pentru vârsta gestațională (mai puțin de un kilogram)”, informează ro.ledos-delacuillere.com.

Prevenirea și tratarea diareei

Probioticele s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea și tratamentul diareei asociate antibioticelor atât la copii, cât și la adulți. Au demonstrat, de asemenea, eficacitate în prevenirea diareei asociate cu Clostridium difficile.

„Rolul probioticelor la adulții cu steatohepatită nealcoolică și boli hepatice grase nealcoolice este mai puțin clar; cu toate acestea, o revizuire a studiilor clinice randomizate a constatat că probioticele au îmbunătățit funcția hepatică la pacienții cu aceste afecțiuni pe baza markerilor orientați spre boală”, potrivit Medscape.

Potrivit sursei citate, probioticele nu s-au dovedit a fi eficiente în tratamentul pancreatitei acute.

Recent, un studiu a constatat că o combinație a suplimentului S-adenosilmetionină și a bacteriilor probiotice Lactobacillus plantarum HEAL9 poate ameliora rapid simptomele depresiei și anxietății.

Nu există contraindicaţii absolute sau efecte adverse în cazul administrării probioticelor. Cu toate acestea, indivizii imunocompromiși și cei cu sindromul intestinului scurt au raportat o infecție patologică, inclusiv bacteremie, cu specii de bacterii probiotice după administrarea orală.

Unele studii au arătat că utilizarea probioticelor la pacienții cu obezitate poate ajuta la scăderea semnificativă a greutății corporale. Și femeile care prezintă infecții recurente sau recidivante a tractului urinar pot utiliza, de asemenea, probioticele.

Etichete: probiotice bacterii microorganisme vii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.