Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Să cânți cu ochii: tehnologie digitală pentru persoanele cu dizabilități

Viața Medicală
L. Budin joi, 17 iunie 2021, ora 17:53

Pe o scenă din Atena, Alexandra Kerlidou, în vârstă de 21 de ani, cu paralizie cerebrală, încântă spectatorii cu sunete de harpă. Pe care le produce îndreptând privirea spre ecranul unui computer.

Tânăra nu poate să vorbească sau să îşi miște mâinile, dar poate să folosească EyeHarp. Acesta este un program digital controlat prin privire, care permite persoanelor cu dizabilități să producă sunete muzicale, ca și cum ar cânta la un instrument, relatează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

eyeharp-muzica
Sursă foto: eyeharp.org

 

Inspirat de un prieten

Creatorul tehnologiei digitale este Zacharias Vamvakousis. Informatician şi muzician, el a fost inspirat să creeze programul pe computer după ce un prieten al său a fost rănit într-un accident de motocicletă, cu puţin timp înaintea unui concert pe care trebuiau să-l susţină împreună.

Iniţial, nu era clar dacă el va putea să îşi mişte braţele, mâinile, şi dacă o să mai poată să cânte. A fost un şoc pentru mine şi mi-am dat seama că este nevoie de acest gen de tehnologie”, a povestit Vamvakousis, referindu-se la prietenul său, interpret la liră cretană.

Tehnologia digitală de urmărire a privirii, utilizată pe scară largă în industria jocurilor pe computer, în domeniul securităţii şi în medicină, monitorizează mişcările ochilor pentru a îndeplini diverse comenzi. Ochiul zăboveşte asupra fiecărei note muzicale, care e distanţată de celelalte, pe ecranul calculatorului. Computerul emite 3-4 note pe secundă, iar programul poate să redea sunetul a 25 de instrumente muzicale.

Accesibil suferinzilor

Cei care vor să cânte cu ochii trebuie să fie disciplinați și să se concentreze, a adăugat Zacharias Vamvakousis. Programul este folosit și în şcolile din Barcelona, pentru persoanele cu nevoi speciale.

Potrivit inventatorului, peste 2.000 de persoane au descărcat programul EyeHarp.

În 2019, Zacharias și echipa lui au înființat asociația nonprofit EyeHarp, care încearcă să dezvolte programul inițial și să-l producă la cele mai scăzute costuri posibile, petru ca acest tip de tehnologie să fie accesibil oricui.  

Din cauza pandemiei, Zacharias oferă în prezent lecţii online, mai ales copiilor cu paralizie cerebrală -  însă programul este util și persoanelor cu distrofie musculară, cu membre amputate, tetraplegie sau leziuni ale măduvei spinării.

Etichete: eyeharp tehnologie digitala redare muzica persoane cu dizabilitati

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.