Newsflash
Internaționale

Sănătatea inimii, prioritară înainte de o sarcină

de Florentina Ionescu - feb. 16 2022
Sănătatea inimii, prioritară înainte de o sarcină

Un studiu recent arată că majoritatea femeilor din Statele Unite ale Americii au o sănătate precară a inimii înainte de a rămâne însărcinate.

Anul acesta, de Ziua Îndrăgostiților (Valentine’s Day), un studiu de la Northwestern Medicine scoate la iveală un aspect important, dar adeseori ignorat cu privire la inimă: sănătatea cardiovasculară a unei femei trebuie optimizată înainte ca aceasta să rămână însărcinată, scrie www.sciencedaily.com

sanatate inima studiu femei insarcinate
Fotografie creată de Matilda Wormwood, de la Pexels

Mai mult de o femeie tânără din două, cu vârsta între 20 și 44 de ani, care a născut în Statele Unite ale Americii în 2019, a avut o sănătate precară a inimii înainte de a rămâne însărcinată, a arătat studiul.

Sănătatea precară a miocardului le supune pe viitoarele mame și pe bebelușii lor la riscuri mai mari, iar bolile de inimă cauzează mai mult de unul din patru decese asociate sarcinii.

„Ca femei, noi tindem să ne gândim la sănătatea bebelușului odată ce rămânem însărcinate, dar ceea ce nu realizează atât de multe femei este faptul că primul lucru pe care îl pot face pentru a-și proteja bebelușii (și pe ele însele) este să își mențină inima într-o formă mai bună înainte de concepție”, a declarat autorul senior al studiului dr. Sadiya Khan, profesor asistent de medicină în cardiologie și epidemiologie la Facultatea de Medicină din cadrul Northwestern University Feinberg și medic la Northwestern Medicine.

Studiul a fost publicat în 14 februarie în revista „Circulation”, jurnalul Asociației Americane a Inimii.

Factori de risc

Mai mult de jumătate dintre femeile participante la studiu au avut cel puțin un factor de risc pentru sănătatea precară a inimii, inclusiv: obezitatea/supraponderabilitatea, hipertensiunea arterială sau diabetul înainte de a rămâne însărcinate. Faptul că acestea erau supraponderale sau obeze a fost cea mai frecventă cauză a sănătății precare a inimii înainte de sarcină, a mai arătat studiul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe