Newsflash
Internaționale

Sănătatea la control în luna femeilor

de Dr. Alina SIMACHE - mar. 20 2020
Sănătatea la control în luna femeilor

Monitorizarea tensiunii arteriale și a glicemiei sau screeningul pentru cancer, sunt doar câteva dintre controalele medicale, esenţiale pentru sănătatea femeilor, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Sanatatea-la-controlCu ocazia Zilei Internaţionale a Femeilor, dar și pentru a marca a 25-a aniversare a Declaraţiei și a Platformei de acţiune de la Beijing (BpfA), care susţine drepturile femeilor și egalitatea de gen, OMS a publicat lista celor mai importante controale medicale pentru sănătatea femeilor.

Valorile crescute ale tensiunii arteriale asociază un risc semnificativ pentru dezvoltarea accidentelor cerebrale vasculare, infarctelor miocardice și afecţiunilor renale.

Conform OMS, toate femeile adulte este indicat să-și monitorizeze atent tensiunea arterială, iar persoanele vârstnice și cele cu multiple comorbidităţi ar trebui să efectueze cel puţin un consult medical de specialitate anual. În plus, femeile ar trebui să-și monitorizeze și profilul lipidic, acesta fiind un instrument util pentru evaluarea riscului de boli cardiovasculare.

Femeile supraponderale, obeze și etniile cu risc crescut precum și persoanele cu antecedente heredocolaterale de diabet zaharat sau diabet gestaţional ar trebui să își verifice glicemia periodic, fiind recomandat consultul diabetologic în caz de necesitate.

În plus, OMS sfătuiește toate femeile să ia în considerare valoarea IMC (Indicele de Masă Corporală), acesta fiind un indicator important pentru greutatea ideală, mai ales că persoanele supraponderale și cele obeze prezintă un risc crescut de diabet zaharat, boli cardiovasculare, dar și pentru numeroase tipuri
de neoplazii.

Screeningul pentru cancer, esenţial

Deoarece cancerul de sân reprezintă principala cauză de deces în cazul femeilor, diagnosticarea precoce poate salva nenumărate vieţi. Screeningul pentru cancerul de sân include autoexaminarea lunară a sânilor, examenul clinic periodic și evaluarea imagistică, ce cuprinde ecografia mamară sau mamografia.

Recomandările de screening variază în funcţie de vârstă și de factorii de risc asociaţi; în general, vârsta medie de includere în programele specifice este de 50 de ani, evaluarea fiind repetată la doi ani.

De asemenea, începând cu vârsta de 65 de ani, femeile ar trebui să efectueze evaluări periodice ale densităţii osoase, iar pentru persoanele cu factori de risc pentru osteoporoză, precum fracturile sau greutatea scăzută, screeningul ar trebui să înceapă mai devreme.

Cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor, principalele simptome fiind tulburările gastrointestinale, dureri abdominale difuze, scăderea în greutate sau identificarea unor urme de sânge în scaun.

Conform OMS, screeningul pentru cancerul colorectal se poate începe de la vârsta de 50 de ani, putând fi efectuat prin intermediul unui test de identificare a hemoragiilor oculte în scaun sau prin colonoscopie. Ca și în cazul cancerului de sân, la persoanele cu istoric familial de cancer colorectal, screeningul se poate iniţia mai devreme.

Testul HPV, necesar după 30 de ani

Screeningul pentru cancerul de col uterin ar trebui să fie iniţiat începând cu vârsta de 30 de ani, prin intermediul unui examen Babeș-Papanicolau, iar în cazul unui test negativ, examinarea poate fi repetată între trei și cinci ani. În plus, testul HPV este important pentru detectarea infecţiei cu virusul papiloma uman, responsabil pentru leziunile precanceroase, dar și pentru cancer.

Testul HPV ar trebui efectuat începând cu vârsta de 30 de ani și chiar mai devreme în cazul femeilor infectate cu HIV, acesta putând fi repetat la un interval de cinci ani, în cazul unui rezultat negativ.

Protecţia solară, nelipsită la orice vârstă

Monitorizarea leziunilor cutanate este, de asemenea, esenţială pentru sănătatea femeilor, orice modificare de formă, dimensiuni, culoare sau alte caracteristici ale nevilor putând fi un semn precoce de cancer de piele.

Arsurile solare pot cauza melanomul, dar și alte tipuri de neoplazii, protecţia eficientă și expunerea limitată la soare fiind importantă pentru toate vârstele, subliniază OMS.

Și sănătatea orală precară poate avea un impact negativ asupra stării generale, avertizează OMS. Spălatul pe dinţi frecvent, evitarea fumatului și a consumului excesiv de dulciuri precum și consultul stomatologic la fiecare șase luni, reprezintă măsurile esenţiale pentru menţinerea sănătăţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe