Newsflash
Internaționale

Sănătatea mintală, printre urgenţele Ucrainei

de Dr. Mariana MINEA - feb. 24 2023
Sănătatea mintală, printre urgenţele Ucrainei

În a cincea sa vizită în Ucraina de la începutul războiului, directorul regional OMS pentru Europa a subliniat importanţa îmbunătăţirii sănătăţii psihice și a serviciilor de asistenţă psihosocială.

ucrainaEstimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că una din cinci persoane care trăiesc într-o zonă afectată de un conflict armat suferă de o afecţiune psihică, de la depresie ușoară până la anxietate și psihoză. În plus, una din nouă persoane suferă de o astfel de afecţiune în forma ei medie sau gravă.

Pentru populaţia Ucrainei, asta înseamnă aproape 10 milioane de persoane care trăiesc cu probleme de sănătate mintală, dintre care 4 milioane – la un nivel mediu sau sever, a arătat în discursul său dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii oferă asistenţă pentru implementarea programului de sănătate mintală creat la iniţiativa Olenei Zelenska pentru toţi ucrainenii. De exemplu, va susţine dezvoltarea roadmapului operaţional care facilitează coordonarea diferitelor sectoare implicate în susţinerea psihosocială și a sănătăţii mintale.

Alte activităţi ale OMS vizează promovarea abilităţilor de autoîngrijire a sănătăţii psihice, prin managementul stresului, și ajutarea centrelor de asistenţă primară din cadrul comunităţilor pentru a face faţă nevoilor acestor comunităţi.

Nevoia de echipamente și de tehnologii asistive

O altă prioritate este reabilitarea și ea include tratamentul pentru rănile provocate de conflict, răni mutilante pentru adulţi și copii deopotrivă. OMS a livrat 4.500 de scaune rulante spitalelor de traumă, susţinând reabilitarea a 2.500 de pacienţi.

De asemenea, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii ucrainean, implementează un proiect pentru a furniza și alte dispozitive de tehnologie asistivă (TA), de exemplu, kituri formate din produse identificate ca fiind cele mai necesare în caz de urgenţe.

Acestea includ dispozitive pentru susţinerea mobilităţii, cum ar fi cârje, scaune rulante, cadre de mers și bastoane, și produse de îngrijire cum ar fi catetere, produse absorbante, scaune adaptate pentru toaletă și duș.
Accesul la serviciile de sănătate reprezintă a treia prioritate urgentă identificată.

O persoană din zece are dificultăţi în a obţine medicamente în Ucraina, motivele fiind lipsa stocurilor, distrugerea farmaciilor sau lipsa banilor.

OMS a coordonat aproape 200 de parteneri pentru a livra diferite servicii de sănătate în această ţară, furnizori care au ajuns la 8,5 milioane de oameni în anul precedent. Pentru anul acesta, scopul este de a ajuta 13,6 milioane de persoane.

Citiți și: FDA aprobă un medicament pentru nefropatia cu IgA


Notă autor:

https://bit.ly/3lScsFS
https://bit.ly/3xyOaDd
https://bit.ly/3IC37uv

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe