Newsflash
Internaționale

Sarcină: apneea în somn ar putea crește riscul de autism la copil

de L. Budin - feb. 9 2022
Sarcină: apneea în somn ar putea crește riscul de autism la copil

Un studiu realizat de University of Wisconsin–Madison, SUA, arată că femeile însărcinate care suferă de apnee în somn prezintă risc sporit de a da naștere unui copil cu tulburări de spectru autist.

Studiul a fost publicat în PLOS Biology, informează publicația Top Santé.

femeie-somn

Cercetătorii au lucrat cu șoareci de laborator. Spre sfârșitul perioadei de gestație, anumite exemplare de sex feminin au fost supuse, la anumite intervale, hipoxiei nocturne, imitând pauzele respiratorii caracteristice apneei în somn.

S-a constat că puii aduși pe lume de exemplarele care au experimentat apneea în somn prezentau tulburări de comportament, de memorie, de socializare. Anomaliile au fost observate la puii masculi.

Oamenii de știință au amintit că studii anterioare puseseră deja în evidență legături între apneea în somn și anumite complicații apărute în timpul sarcinii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe