Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Sarcină: apneea în somn ar putea crește riscul de autism la copil

Viața Medicală
L. Budin miercuri, 9 februarie 2022, ora 15:30

Un studiu realizat de University of Wisconsin–Madison, SUA, arată că femeile însărcinate care suferă de apnee în somn prezintă risc sporit de a da naștere unui copil cu tulburări de spectru autist.

Studiul a fost publicat în PLOS Biology, informează publicația Top Santé.

femeie-somn

Cercetătorii au lucrat cu șoareci de laborator. Spre sfârșitul perioadei de gestație, anumite exemplare de sex feminin au fost supuse, la anumite intervale, hipoxiei nocturne, imitând pauzele respiratorii caracteristice apneei în somn.

S-a constat că puii aduși pe lume de exemplarele care au experimentat apneea în somn prezentau tulburări de comportament, de memorie, de socializare. Anomaliile au fost observate la puii masculi.

Oamenii de știință au amintit că studii anterioare puseseră deja în evidență legături între apneea în somn și anumite complicații apărute în timpul sarcinii.

Etichete: studiu american apnee in somn femei insarcinate risc de autism la copil

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.