Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

SARS-CoV-2 poate infecta țesutul penisului

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 13 mai 2021, ora 11:24

Încă de la sfârșitul anului trecut, studiile arătau că boala COVID-19 este asociată cu disfuncția erectilă. Acum au apărut noi date referitoare la faptul că SARS-CoV-2 poate infecta țesuturile penisului.

Unul dintre coautorii acestui studiu trage un semnal de alarmă și spune că acesta este „încă un motiv pentru care ar trebui să facem tot posibilul pentru a evita COVID-19”, scrie news.sky.com

covid disfunctie erectila infectie penis

V-ar putea interesa și: COVID-19 este asociată cu disfuncția erectilă 

Din păcate, veștile pentru domni nu sunt tocmai bune: SARS-CoV-2 poate infecta țesuturile din penis și ar putea contribui la disfuncția erectilă. O lucrare științifică publicată recent în „World Journal of Men's Health” a observat diferențele în ceea ce privește compoziția țesuturilor între bărbații care au contractat boala și bărbații care nu au făcut COVID-19.

Boala COVID-19 poate cauza leziuni ale vaselor de sânge, lucru care, la rândul său, poate leza anumite părți ale corpului pe care vasele le alimentează cu sânge, inclusiv țesutul erectil spongios din penis, scrie sursa citată. Ranjith Ramasamy, profesor asociat și director la University of Miami Miller School of Medicine, în cadrul programului de urologie reproducătoare, a condus acest studiu. El a declarat că disfuncția erectilă „ar putea fi un efect advers al virusului”. Investigațiile imagistice au descoperit „resturi” ale virusului în țesuturile penisului.

Studiul s-a axat pe patru bărbați care au avut o intervenție chirurgicală prostetică pentru penis, pentru tratarea disfuncției erectile. Doi dintre ei au suferit de COVID-19, iar doi nu au avut boala.

Vârstele lor erau cuprinse între 65 și 71 de ani, iar etnia participanților a fost hispanică. Cei doi participanți care au avut coronavirus au fost infectați cu șase și opt luni înainte de observațiile făcute de oamenii de știință, iar unul dintre bărbați a fost spitalizat din cauza infecției cu SARS-CoV-2, pe când celălalt nu a fost spitalizat. Niciunul dintre ei nu a avut istoric de disfuncție erectilă.

Rămășițe ale virusului au fost observate în țesutul penisului celor doi bărbați care au avut COVID-19. Complicațiile pe care COVID-19 le cauzează vaselor de sânge sunt cunoscute sub numele de disfuncție endotelială.

„În studiul nostru pilot, am descoperit că bărbații care anterior nu s-au plâns de disfuncție erectilă au dezvoltat o formă destul de severă după debutul infecției COVID-19. Cercetarea noastră arată că COVID-19 poate cauza o disfuncție endotelială răspândită în sistemele organelor, dincolo de plămâni și de rinichi. Disfuncția endotelială subiacentă care se întâmplă din cauza COVID-19 poate să pătrundă în celulele endoteliale și să afecteze multe organe, inclusiv penisul”, a declarat dr. Ranjith Ramasamy.

Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

Etichete: disfunctia erectila disfuncție erectilă penis tesut erectil spongios Urologie infectat cu SARS-CoV-2 functie endoteliala disfunctie endoteliala celule endoteliale vase de sange

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC