Newsflash
Internaționale

Schimbări climatice: 58% din bolile infecțioase sunt mai periculoase pentru om

de L. Budin - aug. 12 2022
Schimbări climatice: 58% din bolile infecțioase sunt mai periculoase pentru om

Din 375 de boli infecțioase cunsocute, provocate de diverși agenți patogeni, 218 s-au agravat din cauza schimbărilor climatice, arată o cercetare americană.

Dintre bolile devenite mai periculoase, 160 au fost agravate din cauza creșterilor de temperatură, 81 din cauza secetelor și 21 din cauza incendiilor, arată studiul apărut în Nature Climate Change și citat de publicațiile Top Santé și Le Monde.

cercetare_virus

Impactul unor boli precum boala Lyme, febra denga sau paludismul a fost analizat măsurându-se efectele schimbărilor climatice cauzate de emisia gazelor cu efect de seră – încălzire atmosferică, secetă, valuri de căldură, incendii de pădure, precipitații extreme, inundații, încălzirea oceanelor, furtuni violente, creșterea nivelului mărilor și oceanelor. Cercetătorii au analizat și o altă consecință a acestor schimbări – modificarea păturii vegetale terestre.

Autorii, coordonați de Erik Franklin, de la Universitatea din Hawaii, au ajuns la concluzia că schimbările de mediu și agravarea maladiilor infecțioase erau legate și că evenimentele meteorologice aveau tendința de a amplifica impactul patologiilor studiate.

Pe de altă parte, odată cu încălzirea globală, se constată tot mai multe zoonoze, arată cercetătorii. Vectorii prin care se transmit bolile sunt de o mai mare diversitate: autorii au recenzat peste 1.000 de căi de transmitere.

Dacă procentul de 58% este o estimare, cercetătorii mai subliniază și că efectul a 16% din boli a fost atenuat odată de evoluția climatică din ultimii ani.

Procentul de 58% trebuie relativizat, dar are meritul de a oferi un ordin de mărime și de a avetiza asupra importanței schimbării climatice în creșterea afecțiunilor de care suferă omul, cauzate de diverși agenți patogeni – fie că e vorba e boli emergente sau de unele mai vechi”, a conchis virusologul francez Yannick Simonin, intervievat de Le Monde.

Studiu: Arctica se încălzeşte într-un ritm de 4 ori mai rapid decât se estimase

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe