Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Schimbările climatice ar putea fi un mecanism cu rol direct în apariția SARS-CoV-2

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 9 februarie 2021, ora 11:28

Un studiu nou oferă dovezi importante ale unui mecanism prin care schimbările climatice ar fi putut îndeplini un rol direct în apariția coronavirusului SARS-CoV-2.

Emisiile globale de gaze cu efect de seră din ultimul secol au făcut din sudul Chinei un adevărat punct fierbinte pentru coronavirusurile transmise de la lilieci, scrie presa străină, prin influențarea habitatului preferat de lilieci.

schimbarile climatice si coronavirusul la lilieci

Un studiu publicat în urmă cu câteva zile în jurnalul „Science of the Total Environment” oferă primele dovezi ale unui mecanism prin care schimbările climatice ar fi putut juca un rol direct în apariția virusului care a cauzat pandemia de COVID-19.

Studiul a scos la iveală modificări la scară largă în ce privește tipul de vegetație din provincia Yunnan din sudul Chinei și din regiunile adiacente, Myanmar și Laos, în ultimul secol, scrie www.sciencedaily.com.

Schimbările climatice, cum ar fi creșterea temperaturii, lumina soarelui și dioxidul de carbon din atmosferă – care influențează creșterea plantelor și a copacilor – au modificat habitatele naturale, iar din această cauză s-a creat un mediu propice pentru multe specii de lilieci care trăiesc predominant în păduri.

Numărul de coronavirusuri într-o zonă de acest gen este strâns legat de numărul de specii diferite de lilieci prezente. Studiul amintit mai sus a descoperit că un număr suplimentar de 40 de specii de lilieci s-au mutat în provincia Yunnan din China în ultimul secol, adăpostind peste 100 de tipuri de coronavirusuri transmise de lilieci. Potrivit sursei citate, acest „hotspot global” este regiunea în care informațiile genetice sugerează că ar fi apărut SARS-CoV-2.

„Schimbările climatice din ultimul secol au făcut ca habitatul din sudul Chinei, regiunea Yunnan, să fie potrivit pentru mai multe specii de lilieci. Înțelegerea modului în care s-a schimbat distribuția globală a speciilor de lilieci, ca rezultat al schimbărilor climatice, ar putea fi un pas important în reconstruirea originii epidemiei de COVID-19”, a declarat dr. Robert Beyer, cercetător la Universitatea din Cambridge, la Departmentul de Zoologie, și primul autor al acestui studiu.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: schimbari climatice transmitere covid-19 epidemie covid-19 covid-19 lilieci specii de lilieci coronavirus China

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.