Newsflash
Internaționale

Scleroză în plăci: vaccinul anti-COVID nu e eficace la toți pacienții

de L. Budin - iun. 2 2021
Scleroză în plăci: vaccinul anti-COVID nu e eficace la toți pacienții

Specialiștii trag un semnal de alarmă: vaccinul anti-COVID nu este eficace la toate persoanele cu scleroză în plăci. Tratamentele specifice pot împiedica producția de anticorpi și favoriza formele mai grave de boală.

Ziua internațională a sclerozei în plăci, marcată recent, a fost un prilej bun pentru medicii francezi de a atrage atenția asupra faptului că serurile anti-COVID-19 nu sunt eficace în cazul anumitor suferinzi - în special în cazul celor care fac tratament cu anticorpi monoclonali CD20 (rituximab, ocrelizumab). Acest tip de tratament ar împiedica producția de anticorpi și ar crește riscul ca pacientul să facă o formă mai gravă de COVID-19, informează publicația Doctissimo.

Mecanisme blocate

Tratamentele cu anticorpi monoclonali CD20, de care beneficiază circa 20% din pacienții cu scleroză multiplă, sunt administrate sub formă de perfuzii, la fiecare 6 luni. Și-au dovedit eficacitatea în cazul celor care suferă de această boală inflamatorie, dar pot bloca mecanismele de apărare împotriva SARS-CoV-2, arată profesorul Jean Pelletier, neurolog și membru al Fundației ARSEP, de cercetare în domeniul sclerozei multiple. Conform profesorului Pelletier, anticorpii monoclonali CD20 acționează asupra limfocitelor B. 

Tratamentele CD20 cresc și riscul ca anumiți pacienți să dezvolte forme mai grave de COVID-19, precizează el. 

nouă strategie de vaccinare

Lipsa de eficacitate a vaccinurilor anti-COVID se manifestă însă doar în cazul anumitor pacienți. Pentru a înțelege mai bine fenomenul, vor fi lansate câteva studii. Există deja o cercetare demarată de institutul francez Inserm (Institutul național de sănătate și cercetare medicală), numită COV-POPART. Are în vedere evaluare efectelor vaccinului anti-COVID nu doar la suferinzii cu scleroză în plăci, ci și la cei cu boli renale, diabet, cancer.

În cadrul acestei cercetări vor fi incluși 600 de pacienți cu scleroză multiplă. Primele rezultate vor fi făcute publice în 6 luni.

Profesorul Pelletier precizează că tratamentul cu CD20 nu este specific sclerozei în plăci, ci poate fi folosit și în cazul unor boli autoimune precum poliartrită reumatoidă sau psoriazis. În funcție de rezultatele cercetării, strategia de vaccinare ar putea fi adaptată persoanelor care nu răspund la imunizarea împotriva COVID-19.

vaccinare-covid

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe