Newsflash
Internaționale

Screening pentru neoplasmul pulmonar

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - sept. 17 2021
Screening pentru neoplasmul pulmonar

Rezultatele studiului UK Lung Cancer Screening Trial, primul studiu britanic pentru screeningul neoplasmului pulmonar prin tomografie computerizată, a demonstrat fără echivoc beneficiile aplicării screeningului în rândul persoanelor aflate la risc înalt de a dezvolta boala.

4_1

       Rezultatele au fost publicate în Lancet Regional Health Europe. Astfel, cercetătorii recomandă screeningul fumătorilor și al foștilor fumători, prin tomografie computerizată (CT), aceasta determinând o reducere a mortalităţii cu 16%. Detecţia precoce înseamnă posibilitatea aplicării chirurgiei curative sau radioterapiei.

        Studiul, început în octombrie 2011, a inclus 4.055 de persoane din Liverpool și Cambridge cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, aflate la risc crescut de a dezvolta cancer pulmonar. Până în februarie 2013, jumătate dintre aceștia, aleși aleatoriu, au efectuat un CT pulmonar cu doză mică de radiaţie. Toate persoanele au fost urmărite apoi timp de șapte ani. În acest interval au fost identificate 86 de cazuri de cancer în rândul celor supuși screeningului, respectiv 75 în rândul celor care nu au fost evaluaţi prin CT. Au fost înregistrate 46 de decese în rândul celor fără CT și 30 în grupul celor care au efectuat screening prin CT.

        Unul dintre autorii studiului, prof. dr. John Field de la Universitatea Liverpool, a explicat importanţa dezvoltării unui plan pe termen lung care să includă screeningul cancerului pulmonar prin CT cu doză mică de radiaţie, atât în Marea Britanie, cât și în celelalte state europene. Cancerul pulmonar are cea mai înaltă rată de mortalitate dintre toate tipurile de cancer, potrivit datelor GLOBOCAN pentru anul 2020.

 


Notă autor:

https://www.eurekalert.org/news-releases/928128

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe