Newsflash
Internaționale

Screeningul cancerelor, deficitar

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - dec. 23 2022
Screeningul cancerelor, deficitar

Deși discuţia despre importanţa screeningului nu este nouă, cifrele sunt îngrijorătoare: doar 14% dintre cazurile de cancer sunt detectate prin screening, arată un raport recent.

poza1 copyPatru tipuri de cancer beneficiază de teste de screening recomandate de specialiști (US Preventive Services Task Force) – cel de sân, de col uterin, colorectal și pulmonar. Potrivit aceluiași raport, proporţia cancerelor detectate prin screening variază astfel: 61% pentru cancerul de sân, 52% pentru cancerul cervical, 45% pentru cel colorectal și 3% pentru cancerele pulmonare.

Pentru cancerul de prostată, deși screeningul în acest caz nu este recomandat de rutină, datele sugerează faptul că 77% dintre cazuri sunt
detectate prin screening. Datele menţionate sunt parte a unui raport care are la bază statistici din 2017, dar specialiștii comentează că între timp screeningul pentru diferite tipuri de cancere a scăzut, în special în contextul pandemiei de COVID-19.

În timpul pandemiei, pacienţii au ratat un număr considerabil de vizite medicale, iar multe cazuri de cancer au fost diagnosticate în faze avansate. O analiză mai amplă ar fi necesară în ceea ce privește acest subiect, pentru a înţelege mai bine cum afectează cancerul diferite populaţii și cum se poate îmbunătăţi accesul la servicii medicale de screening. Există și variaţii geografice în acest sens, care ar putea fi depășite prin anumite strategii.

În plus, dr. Otis Brawley, profesor de Oncologie la Universitatea „Johns Hopkins”, a declarat pentru CNN că nu este surprins de rezultatele raportului, ţinând cont în special de faptul că anumite teste de screening ar trebui îmbunătăţite. „Trebuie să investim în cercetare pentru a încerca să găsim teste mai bune”, a spus acesta.

Citiți și: Premieră: terapie cu celule stem pentru malformaţii congenitale cardiace


Notă autor:

https://edition.cnn.com/2022/12/14/health/cancers-detected-by-screening-report

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe