Newsflash
Internaționale

Screeningul pentru cancer, excesiv în cazul vârstnicilor

de Dr. Alina SIMACHE - aug. 14 2020
Screeningul pentru cancer, excesiv  în cazul vârstnicilor

Deși ghidurile naţionale din SUA recomandă limitarea screeningului pentru cancer în cazul vârstnicilor, numeroase persoane sunt, în continuare, investigate excesiv.

Screening cancer varstniciUn studiu amplu, publicat recent în JAMA Network Open a evidenţiat efectuarea screeningului excesiv pentru cancerul colorectal, de col uterin sau cancerul de sân la peste 45% dintre adulţii vârstnici din SUA, investigaţiile fiind făcute după depășirea limitei superioare de vârstă recomandate de ghidurile de specialitate.

USPTF (US Preventive Services Task Force) recomandă diferite limite de vârstă, în funcţie de neoplazie, respectiv 75 de ani pentru neoplaziile colorectale, 74 de ani pentru cele de sân și 65 de ani pentru cele de col uterin. Studiul a inclus 176.348 de adulţi cu vârsta medie de 75 de ani, majoritatea provenind din zona metropolitană.

Prin analizarea datelor colectate, s-a observat că 59,3% (95% CI, 57,6%-61,1%) dintre bărbaţi și 56,2% (95% CI, 54,7%-57,6%) dintre femei au fost supuși unor investigaţii excesive pentru depistarea cancerului colorectal, 45,8% (95% CI, 44,9%-46,7%) dintre femei fiind investigate excesiv pentru depistarea cancerului de col uterin și 74,1% (95% CI, 73,0%-75,3%) dintre femei efectuând screeningul pentru cancerul de sân după depășirea limitei de vârstă recomandate.

De asemenea, s-a constatat că screeningul excesiv este mai prezent în zonele metropolitane, acesta fiind realizat mai mult în cazul femeilor, pentru cancerul colorectal, de col uterin și cancerul de sân.

Mai multe daune decât beneficii

„Continuarea screeningului în cazul pacienţilor vârstnici și/sau al celor care au speranţă de viaţă limitată ar putea cauza mai multe daune decât beneficii”, susţin autorii studiului.

Rezultatele obţinute evidenţiază importanţa implementării unor intervenţii pentru limitarea screeningului pentru cancer în cazul vârstnicilor, după depășirea limitelor de vârstă recomandate, pentru a se reduce efectele adverse potenţiale, dar și costurile asociate și pentru a îmbunătăţi calitatea și eficienţa îngrijirilor de sănătate.

„Sistemele de sănătate pot fi modificate - și ar trebui să fie modificate - pentru a minimiza screeningul excesiv (...). Probabil că vor fi necesare numeroase intervenţii pentru a reduce semnificativ această tendinţă”, a declarat pentru Medscape Medical News prof. dr. Jennifer L. Moss, de la Penn State College of Medicine, Hershey, Pennsylvania, SUA, principalul autor al studiului.


Notă autor:

Bibliografie
1. Moss JL, Roy S, Shen C, et al. Geographic Variation in Overscreening for Colorectal, Cervical, and Breast Cancer Among Older Adults. JAMA Netw Open. 2020;3(7):e2011645. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.11645
2. Many Older Adults ‚Overscreened’ for Cancer-Medscape-Aug03, 2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe