Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Sertralina, un antidepresiv cu efect antineoplazic

Viața Medicală
Dr. Diana Andronache vineri, 27 noiembrie 2020

Rezultatele unui studiu publicat în Molecular Cancer Therapeutics oferă noi informaţii moleculare asupra modului de acţiune a sertralinei.

poza 3 Sertralina, un inhibitor selectiv al recaptării de serotonină, este utilizată pentru tratarea și prevenirea recurenţei episoadelor depresive, a tulburărilor de anxietate și de stres posttraumatic, dar și pentru tratarea tulburării obsesiv-compulsive.

Rezultatele unui studiu* publicat în Molecular Cancer Therapeutics oferă noi informaţii moleculare asupra modului de acţiune a sertralinei. Cercetătorii de la Universitatea din Leuven, Belgia au demonstrat activitatea antiproliferativă a sertralinei, care se manifestă prin inhibarea sintezei de serină și glicină.

Anumite tipuri de cancer devin dependente de sinteza intracelulară de serină/glicină. Pornind de la această ipoteză, medicii au testat, într-o primă fază, 1.600 de substanţe pe culturi formate din celule de drojdie, pentru a le identifica pe cele care influenţează sinteza acestor aminoacizi. Screeningul a arătat că sertralina a fost cea mai eficientă.

Ulterior, studiile efectuate pe animale de laborator au arătat că sertralina în combinaţie cu alţi agenţi terapeutici poate inhiba proliferarea celulelor neoplazice din cancerul mamar.

Observaţiile acestor cercetări experimentale pot avea implicaţii terapeutice importante, contribuind la crearea de noi terapii pentru cancerele dependente de sinteza serinei și a glicinei.

*https://scitechdaily.com/antidepressant-sertraline-zoloft-helps-inhibit-growth-of-cancer-cells/

Etichete: Sertralina neoplazii medicamente antidepresive anxietate tulburari obsesiv-compulsive

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC