Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Severitatea COVID-19, prezisă printr-un nou test de sânge

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 23 octombrie 2020

Cercetători din Marea Britanie au creat în premieră un scor care poate prezice cu acurateţe care pacienţi vor prezenta o formă de COVID-19 cu severitate crescută.

f2_1Beneficiile potenţiale ale scorului prognostic, bazat pe raportul dintre interleukina-6 (IL-6) și interleukina-10 (IL-10), au fost explicate recent, într-un articol publicat în EBioMedicine (The Lancet).

Denumit Dublin-Boston, scorul a fost creat pentru a sprijini medicii în identificarea pacienţilor cu risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 și care ar putea beneficia precoce de diferite terapii, precum corticosteroizii, sau de internarea în secţiile de terapie intensivă.

Potrivit datelor existente în prezent, până la apariţia acestui studiu, nu a existat niciun alt scor prognostic specific pentru COVID-19 disponibil pentru ghidarea deciziilor medicale în practica clinică.

Scorul Dublin-Boston poate prezice severitatea infecţiei cu SARS-CoV-2 în a șaptea zi de boală, după analizarea sângelui pacienţilor în primele patru zile.Testul de sânge se bazează pe raportul dintre IL-6 (efecte proinflamatorii) și IL-10 (antiinflamatorii), nivelurile acestora fiind alterate în cazurile severe de COVID-19.

Pe baza modificărilor raportului dintre aceste două molecule în timp, savanţii au dezvoltat un punctaj, în care fiecare creștere cu 1 punct a fost asociată cu o creștere de 5-6 ori a riscului de evoluţie severă a bolii.

„Scorul Dublin-Boston este ușor de calculat și poate fi aplicat tuturor pacienţilor internaţi cu COVID-19. (...) Un prognostic mai informat ar putea ajuta la decizia de escaladare sau descreștere a îngrijirilor, o componentă-cheie a alocării eficiente a resurselor pe parcursul pandemiei actuale”, susţine prof. dr. Gerry McElvaney, de la RCSI University, consultant în cadrul Beaumont Hospital, în calitate de autor senior al studiului.

Potrivit acestuia, scorul ar putea avea un rol și în evaluarea beneficiilor noilor terapii dezvoltate cu scopul de a scădea inflamaţia asociată COVID-19.

Bibliografie
1. https://www.rcsi.com/dublin/news-and-events/news/news-article/2020/10/new-blood-test-predicts-which-covid19-patients-will-develop-severe-infection
2. https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(20)30402-3/fulltext

Etichete: COVID-19 severitate covid-19 Scor Dublin-Boston depistare covid-19 corticosteroizi interleukina

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.