Newsflash
Internaționale

Simptomele cauzate de Omicron durează mai puţin decât cele provocate de Delta

de Dorina Novac - apr. 8 2022
Simptomele cauzate de Omicron durează mai puţin decât cele provocate de Delta

Simptomele COVID durează mai puţin timp la pacienţii infectaţi cu varianta Omicron decât la cei infectaţi cu varianta Delta, cel puţin în cazul persoanelor vaccinate împotriva noului coronavirus.

Autorii studiului, realizat în Marea Britanie şi publicat vineri în revista medicală The Lancet, au mai precizat că varianta Omicron provoacă mult mai puţine cazuri de pierdere a mirosului decât varianta Delta, scrie Agerpres.

omicron

„Pentru a evalua diferenţele dintre simptomele cauzate de Delta, varianta dominantă în mare parte a anului 2021, şi cele provocate de Omicron, care a depăşit-o ca răspândire pe plan global începând de la sfârşitul anului trecut, cercetătorii britanici au studiat declaraţiile făcute de aproximativ 63.000 de pacienţi, cu toţii vaccinaţi înainte de infectarea lor cu SARS-CoV-2”, transmite sursa citată.

Pentru cei care nu făcuseră doza booster, simptomele au avut o durată medie de 8,3 zile în cazul infectării cu Omicron, comparativ cu 9,6 zile pentru cei infectaţi cu Delta. Diferenţa a fost însă şi mai mare în cazul vaccinării cu doza booster: 4,4 zile de simptome pentru Omicron, comparativ cu 7,7 zile pentru Delta.

Acest studiu, care urmează să fie prezentat în curând la Congresul european de microbiologie clinică şi boli infecţioase, a examinat în detaliu şi simptomele manifestate de participanţi.

Doar 17% dintre pacienţii infectaţi cu Omicron şi-au pierdut simţul mirosului, comparativ cu 53% dintre cei infectaţi cu Delta. În schimb, durerile în gât au fost mult mai frecvente la pacienţii infectaţi cu Omicron.

Studiul a confirmat, de asemenea, periculozitatea mai scăzută a variantei Omicron. Aceasta fusese deja stabilită, dar existau încă anumite dubii, iar oamenii de ştiinţă doreau să ştie cu certitudine dacă această variantă este, în sine, mai puţin violentă sau dacă provoacă mai puţine spitalizări şi mai puţine decese pentru că populaţia generală prezintă o rată mai mare de vaccinare decât rata înregistrată în timpul precedentelor variante virale.

Aceşti doi factori coexistă cel mai probabil, însă noul studiu consolidează ipoteza unei periculozităţi intrinseci mai scăzute a variantei Omicron. În condiţiile în care toţi bolnavii studiaţi erau vaccinaţi, riscul de spitalizare a scăzut cu un sfert pentru Omicron în raport cu Delta.

Studiul britanic a acoperit, de altfel, o perioadă prea îndepărtată pentru a spune dacă BA.2, o subvariantă Omicron în plină răspândire pe plan global de la începutul anului 2022, prezintă diferenţe clinice faţă de BA.1, versiunea până atunci dominantă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe