Newsflash
Internaționale

Sindrom Guillain-Barré, după vaccinarea cu J&J

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 16 2021
Sindrom Guillain-Barré, după vaccinarea cu J&J

Autorităţile americane investighează o posibilă legătură între vaccinul Johnson&Johnson și apariţia sindromului Guillain-Barré.

vaccine-6109522_1920Un reprezentant al Centrului pentru Prevenţia și Controlul Bolilor din Statele Unite a declarat că există un raport preliminar care a identificat 100 de cazuri de sindrom Guillain-Barré printre 12,8 milioane de persoane care au primit acest vaccin.

Conform Washington Post, FDA pregătește un anunţ oficial privind această legătură. Totuși, oficialităţile consideră că posibilitatea apariţiei acestui efect advers este destul de mică.

Sindromul Guillain-Barré reprezintă o afecţiune neurologică în cadrul căreia sistemul imun afectează celulele nervoase și determină apariţia slăbiciunii musculare și, în cele mai severe cazuri, paralizia musculaturii.
Anual, în SUA sunt raportate între 3.000 și 6.000 de cazuri noi de sindrom Guillain-Barré.

Afecţiunea este asociată infecţiilor respiratorii sau gastrointestinale, ca factori declanșatori, iar majoritatea pacienţilor se recuperează total.

Potrivit sistemului de raportare al evenimentelor adverse - VAERS, apariția acestui sindrom post-vaccinare a fost identificată la două săptămâni de la administrarea vaccinului și, în special, în cazul pacienţilor cu vârsta de peste 50 de ani.

Efectul advers nu a fost înregistrat pentru celelalte tipuri de vaccinuri autorizate în SUA, Moderna și Pfizer.

Autorităţile americane nu doresc stoparea administrării acestui tip de vaccin, considerând că riscul de evenimente adverse majore este mic, și menţin recomandările ca toate persoanele cu vârsta peste 12 ani să primească doza de vaccin împotriva COVID-19.


Notă autor:

https://www.washingtonpost.com/health/2021/07/12/johnson-and-johnson-warning/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe