Newsflash
Internaționale

Sindromul de extravazare capilară, risc de exacerbare după vaccinul Spikevax

de Florentina Ionescu - mar. 15 2022
Sindromul de extravazare capilară, risc de exacerbare după vaccinul Spikevax

După ședința Comitetului pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență din perioada 7-10 martie a.c., autoritățile au emis o atenționare cu privire la vaccinul Spikevax.

Astfel, Spikevax primește o nouă atenționare, care se referă la exacerbarea sindromului de extravazare capilară.

Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (PRAC) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat recent adăugarea unei atenționări, referitoare la exacerbarea sindromului de extravazare capilară, în informațiile despre produs ale vaccinului COVID-19 numit Spikevax, se arată într-un comunicat al EMA transmis pe site-ul anm.ro

vaccinare anti-COVID

Sindromul de extravazare capilară este o tulburare foarte rară, gravă, caracterizată prin extravazarea de lichid de la nivelul vasele de sânge mici (capilare), ducând la tumefierea rapidă a membrelor superioare și inferioare, creștere bruscă în greutate, senzație de leșin, vâscozitate crescută a sângelui și niveluri scăzute de albumină (o proteină importantă din sânge) și tensiune arterială scăzută. Sindromul de extravazare capilară este frecvent legat de infecții virale, unele neoplazii hematologice, boli inflamatorii și anumite tratamente.

PRAC a evaluat toate datele disponibile, precum și toate cazurile de sindrom de extravazare capilară raportate în baza de date Eudravigilance, după administrarea vaccinurilor de tip ARNm, Spikevax și Comirnaty.

PRAC a concluzionat că nu există dovezi suficiente pentru a confirma existența unei relații de cauzalitate între cele două vaccinuri și apariția unor noi cazuri de sindrom de extravazare capilară.

Cu toate acestea, PRAC a recomandat includerea unei atenționări în informațiile despre produs ale vaccinului Spikevax, pentru a crește gradul de conștientizare în rândul profesioniștilor din domeniul sănătății și pacienților cu privire la riscul potențial de exacerbare a sindromului de extravazare capilară.

Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență a recomandat introducerea acestei atenționări, deoarece unele cazuri de exacerbare a sindromului de extravazare capilară au indicat o asociere cu vaccinul Spikevax, în timp ce cazurile raportate după vaccinarea cu Comirnaty nu au susținut o asemenea asociere.

Recomandări pentru medici

Profesioniștilor din domeniul sănătății li se recomandă să fie atenți la semnele și simptomele ale sindromului de extravazare capilară și de un posibil risc de apariție a unor episoade de exacerbare la persoanele cu antecedente de sindrom de extravazare capilară.

Persoanelor vaccinate, cu antecedente de sindrom de extravazare capilară, li se recomandă să își consulte medicul, înainte de planificarea vaccinării.

În total, au fost evaluate 55 de cazuri raportate cu sindrom de extravazare capilară, 11 cu vaccinul Spikevax și 44 cu vaccinul Comirnaty. Expunerea globală la momentul evaluării a fost estimată la aproximativ 559 de milioane de doze de vaccin Spikevax și 2 miliarde de doze de vaccin Comirnaty.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe