Newsflash
Internaționale

„Sindromul Havana”, raportat la Viena

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - iul. 23 2021
„Sindromul Havana”, raportat la Viena

Autorităţile americane investighează circumstanţele îmbolnăvirii a peste 20 de diplomaţi de la ambasada SUA din Viena.

      Simptomatologia raportată este asemănătoare celei întâlnite în cazul „sindromului Havana”, o boală misterioasă care a fost identificată pentru prima dată în cadrul ambasadei SUA din Cuba în perioada 2016-2017. Angajaţii au acuzat atunci vertij, pierderea auzului, anxietate, „ceaţă cognitivă”, iar studii ulterioare au demonstrat că ar fi vorba de o formă particulară de afectare cerebrală, care poate avea diferite grade de severitate ajungând până la leziuni cerebrale. Cauza acestui sindrom ar fi o armă cu microunde. De la raportarea cazurilor din Cuba, autorităţile americane au încercat să identifice cine se află în spatele atacurilor, cazuri asemănătoare fiind raportate și la diplomaţi americani aflaţi în Rusia sau China.

        Diplomaţii de la Viena au început să acuze simptome de la începutul anului, însă cazurile au fost raportate în presă pentru prima dată vinerea trecută, în ziarul The New Yorker.

        Pe baza cazurilor raportate pentru prima dată în Cuba au fost efectuate ulterior mai multe studii, iar în 2020 un expert din cadrul Academiei Naţionale de Știinţă, Inginerie și Medicină a concluzionat că microundele par a fi cel mai plauzibil mecanism care ar determina aceste cazuri. Până în prezent nu există un consens privind etiologia „sindromului Havana”, fiind incriminate inclusiv serviciile secrete de spionaj din Rusia.

 

 

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/world-europe-57875322

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe