Newsflash
Internaționale

Spania: festivalurile muzicale, posibile focare de COVID

de L. Budin - aug. 10 2021
Spania: festivalurile muzicale, posibile focare de COVID

Trei concerte derulate în Spania au provocat aproximativ 2.300 de infectări, cu 58% mai mult decât estimaseră organizatorii și cu 76% mai mult decât în grupul de control.

Până nu demult, concertele-test erau dovada că, dacă se desfășoară în condiții de siguranță, numărul persoanelor infectate este minim. Pe 29 mai, în Franța, grupul Indochine susținea un concert la Accord Hotel Arena, cu 3.900 de persoane prezente. Au fost depistate doar câteva cazuri de infectare, de unde concluzia că riscul e considerabil redus dacă oamenii poartă mască, își dezinfectează regulat mâinile, iar spațiul permite aerisirea corespunzătoare.

La începutul lui iulie, trei noi concerte organizate în Spania au dus la infectarea unui număr mai mare de persoane decât estimaseră specialiștii în sănătate publică, arată El Periodico și EL PAÍS, preluate de publicația Top Santé. Astfel, la 15 zile de la festivalurile organizate în Vida, Cruïlla și Canet Rock, care au avut în total 49.570 de participanți, au fost descoperite 2.279 de cazuri pozitive, cu 842 mai multe decât estimările.  

concert-test1

reguli neglijate, Teste puțin fiabile

Organizatorii au încercat să reunească toate condițiile unui concert-test, pentru a evita infectarea. Fiecare participant a fost verificat înainte de concert printr-un test antigenic. Toată lumea a fost avertizată să poarte mască chirurgicală pe durata spectacolului.

Însă camerele video au arătat că măsurile sanitare nu au fost respectate de toți participanții.

Nu știm încă dacă aceste evenimente au fost sau nu superspreaders (SSEV, un eveniment în cadrul căruia o boală infecțioasă se răspândește mai mult ca de obicei. n.red.), dar au indus o idee de normalitate care nu era ceea ne doream să transmitem în acest moment”, a declarat, pentru EL PAÍS, Josep Maria Argimon, șeful Agenției de Sănătate Publică din Catalonia.

Experții mai cred că testele antigenice n-au fost fiabile. Cele cu rezultat negativ i-au încurajat pe participanți să lase garda jos. S-a mai aflat ulterior de 271 de persoane care știau că au COVID-19, dar care au participat totuși la concerte.

Cei aproape 50.000 de participanți au fost comparați cu un grup de control, realizat pe baza similitudinilor privind vârsta, sexul, rezidența și statusul imunologic. Rezultatul a arătat un grad de pozitivare cu 76% mai mare în rândul celor care în intervalul respectiv de timp au participat la concerte. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe