Newsflash
Internaționale

Specialiștii recomandă precauții în administrarea IPP

de Dr. Alina SIMACHE - feb. 19 2021
Specialiștii recomandă precauții în administrarea IPP

Administrarea inhibitorilor de pompă de protoni (IPP) ar putea crește riscul de a dezvolta astm bronșic la copii, potrivit rezultatelor unui studiu suedez recent publicat în JAMA Pediatrics.

În cercetare au fost înscriși copii cu vârsta până la 17 ani, organizaţi în 80.870 de perechi (63% sex feminin, vârsta medie 12,9 ani), în funcţie de vârstă și scorul de propensiune – un participant care a utilizat IPP și unul care nu a utilizat IPP. După o urmărire mediană de 3 ani, s-a observat că persoanele expuse la IPP aveau risc semnificativ crescut de a dezvolta astm bronșic (HR 1,57). Prin urmare, autorii studiului subliniază că IPP ar trebui să fie utilizaţi în tratamentul copiilor numai atunci când există indicaţii clare, luând în considerare balanţa dintre riscurile și beneficiile asociate. Vârsta pare să influenţeze riscul dezvoltării astmului asociat IPP, fiind afectaţi în special sugarii mai mici de 6 luni și copiii cu vârsta între 6 și 24 de luni.

Foto 2

Variaţii în funcţie de preparat

        Riscul pare să varieze în funcţie de preparatele medicamentoase utilizate. Astfel, cel mai mare risc a fost observat în cazul pantoprazol (HR 2,33), urmat de esomeprazol (HR 1,64), lansoprazol (HR 1,49) și omeprazol (HR 1,43). Astmul bronșic se manifestă, cel mai probabil, la 91-180 de zile de la iniţierea IPP, riscul fiind mai scăzut în primele 90 de zile și după 180 de zile. „Această asociere potenţială a fost raportată în alte câteva studii observaţionale anterioare, care au urmărit expunerea la IPP pe parcursul sarcinii și în primii ani de viaţă (...). Un mecanism ipotetic care asociază IPP cu astmul bronșic este capacitatea IPP de a altera microbiomul de la nivel intestinal și de la nivel pulmonar prin inhibarea secreţiei gastrice acide, conducând prin urmare la astm prin dereglare imună”, a declarat pentru Reuters Yun-Han Wang, de la Karolinska Institute din Stockholm, în calitate de autor principal al studiului.

        În plus, boala de reflux gastroesofagian, pentru care se indică utilizarea IPP, ar putea fi, de asemenea, un factor de risc pentru astmul bronșic, a precizat Wang.


Notă autor:

Reuters
Proton Pump Inhibitor Use Tied to Childhood Asthma-Medscape-Feb08, 2021
Wang Y, Wintzell V, Ludvigsson JF, Svanström H, Pasternak B. Association Between Proton Pump Inhibitor Use and Risk of Asthma in Children. JAMA Pediatr. Published online February 08, 2021. doi:10.1001/jamapediatrics.2020.5710

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe