Newsflash
Internaționale

Strategiile de vaccinare împotriva COVID-19 la nivelul UE

de Florentina Ionescu - oct. 26 2020
Strategiile de vaccinare împotriva COVID-19 la nivelul UE

Comisia Europeană a prezentat recent etapele principale pentru strategiile de vaccinare și desfășurarea eficace a vaccinurilor împotriva infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Dezvoltarea și desfășurarea rapidă la nivel mondial a unor vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19 rămân un element esențial al soluționării, într-un final, a crizei în domeniul sănătății publice, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

vaccinuri covid-19 masuri comisia europeana UE

În acest context, Comisia Europeană (CE) depune eforturi pentru a garanta accesul la vaccinuri sigure în toată Europa și încurajează o abordare coordonată în ceea ce privește strategiile de desfășurare a vaccinurilor.

La jumătatea lunii octombrie, CE a prezentat principalele elemente care trebuie luate în considerare de către statele membre UE în ceea ce privește strategiile lor de vaccinare împotriva COVID-19 în vederea pregătirii Uniunii Europene și a cetățenilor săi pentru momentul în care va fi disponibil un vaccin sigur și eficace, precum și grupurile prioritare care trebuie avute în vedere pentru vaccinare în primul rând.

„Un vaccin sigur și eficace reprezintă cea mai bună șansă pentru a învinge coronavirusul și pentru a ne întoarce la viața noastră normală. Ne-am străduit din răsputeri pentru a încheia acorduri cu companiile farmaceutice pentru a asigura accesul la viitoarele doze de vaccin. De acum înainte, trebuie să ne asigurăm că, odată ce va fi descoperit un vaccin, suntem pe deplin pregătiți să-l desfășurăm”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Aceasta a mai adăugat că, cu ajutorul strategiei de vaccinare a CE, sunt sprijinite statele membre ale UE să-și pregătească campaniile de vaccinare:

  • care sunt persoanele care trebuie vaccinate,
  • cum să se realizeze o distribuție echitabilă
  • și cum să se asigure protecția celor mai vulnerabile persoane.

„Dacă vrem ca vaccinarea noastră să aibă succes, acum este momentul să ne pregătim”, a subliniat președinta Comisiei Europene.

Vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a subliniat cât de important este ca autoritățile să fie pregătite în această etapă a pandemiei:

„Adoptăm o etapă importantă în răspunsul actual al UE la pandemia provocată de COVID-19; scopul este de a garanta vaccinuri împotriva COVID-19 sigure, la prețuri abordabile și accesibile pentru toți cetățenii UE, de îndată ce acestea devin disponibile”.

De asemenea, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, s-a declarat extrem de îngrijorată cu privire la creșterea din ce în ce mai rapidă a ratelor de infectare în toată Uniunea Europeană:

„Nu mai este timp de pierdut – prioritatea primordială a tuturor trebuie să fie evitarea cu orice preț a consecințelor devastatoare ale unor măsuri generalizate de limitare a mișcării persoanelor. Toți trebuie să ne pregătim pentru următoarele etape. Vaccinul nu va fi o soluție-miracol, dar va juca un rol central în limitarea pandemiei și în salvarea de vieți omenești. În momentul în care va fi descoperit un vaccin sigur și eficace, trebuie să fim pregătiți să-l introducem cât mai rapid posibil, inclusiv prin câștigarea încrederii cetățenilor în siguranța și eficacitatea sa. Nu vaccinurile vor salva vieți omenești, ci vaccinările”.

Angajamente cu producătorii de vaccinuri din Europa

În conformitate cu strategia UE privind vaccinurile din 17 iunie, Comisia Europeană și statele membre garantează producția de vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul unor angajamente prealabile de achiziții cu producători de vaccinuri din Europa.

Toate vaccinurile trebuie să fie autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente în conformitate cu standardele obișnuite în materie de siguranță și eficacitate. Statele membre trebuie să înceapă de pe acum pregătirea unei strategii comune de vaccinare pentru desfășurarea vaccinurilor.

Statele membre trebuie să asigure, printre altele:

  • capacitatea serviciilor de vaccinare de a livra vaccinurile împotriva COVID-19, inclusiv personal calificat și echipamente medicale și de protecție;
  • un acces ușor și la prețuri abordabile la vaccinuri pentru populațiile-țintă;
  • desfășurarea de vaccinuri cu caracteristici și cu nevoi de depozitare și de transport diferite, în special în ceea ce privește lanțul frigorific, precum și capacitățile de transporturi răcite și de depozitare la rece;
  • comunicarea clară a beneficiilor, a riscurilor și a importanței vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru a câștiga încrederea publicului.

Toate statele membre vor avea acces la vaccinurile împotriva COVID-19 în același timp, în funcție de dimensiunea populației. Numărul total de doze de vaccin va fi limitat în cursul primelor etape de desfășurare și înainte ca producția să poată fi intensificată.

Prin urmare, comunicarea oferă exemple de grupuri prioritare neclasificate care trebuie avute în vedere de țările UE atunci când vaccinurile împotriva COVID-19 vor fi disponibile, inclusiv:

  • lucrătorii din unitățile de asistență medicală și din unitățile de îngrijire pe termen lung;
  • persoanele cu vârsta de peste 60 de ani;
  • persoanele care sunt expuse în mod deosebit riscurilor din cauza stării lor de sănătate;
  • lucrătorii care asigură servicii esențiale;
  • persoanele care nu pot practica distanțarea socială;
  • grupurile dezavantajate din punct de vedere socio-economic.

Protejarea grupurilor vulnerabile

În așteptarea vaccinurilor autorizate împotriva COVID-19, și în paralel cu continuarea altor servicii și programe esențiale de asistență medicală și de sănătate publică, UE trebuie să asigure în continuare atenuarea transmiterii virusului. Aceasta poate fi realizată prin protejarea grupurilor vulnerabile și prin respectarea de către cetățeni a măsurilor de sănătate publică.

Până atunci, și foarte probabil și în etapele inițiale de lansare a vaccinării, măsurile nefarmaceutice, cum ar fi distanțarea socială, închiderea locurilor publice și adaptarea mediului de muncă vor continua să reprezinte principalele instrumente de sănătate publică pentru controlul și gestionarea focarelor de COVID-19.


Notă autor:

Sursa foto: rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe