Newsflash
Internaționale

Stresul poate duce la consumul excesiv de alcool la femei, nu și la bărbați

de Florentina Ionescu - dec. 15 2021
Stresul poate duce la consumul excesiv de alcool la femei, nu și la bărbați

Un studiu recent arată că stresul, ca atare, poate duce la un consum excesiv de alcool în cazul femeilor, însă nu și în cazul bărbaților.

Astfel, studiul recent de la Arizona State University a arătat că stresul în sine poate să le conducă pe femei la consumul excesiv de alcool. În comparație, bărbații care au experimentat același nivel de stres au băut în exces alcool doar atunci când începuseră deja să consume alcool, scrie Medical Xpress.

Specialiștii atrag atenția că femeile au un risc mai mare decât bărbații de a dezvolta probleme de sănătate asociate consumului de alcool. 

consum alcool femei stres studiu
Fotografie creată de Maurício Mascaro, de la Pexels

 

În cadrul acestui studiu, participanții au consumat băuturi alcoolice într-un bar simulat, în timp ce se confruntau cu situații stresante și cu unele non-stresante.

Astfel, stresul le-a determinat pe femei, dar nu și pe bărbați, să bea mai mult decât intenționau, un rezultat care demonstrează importanța studierii diferențelor de gen în ce privește consumul de alcool. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în jurnalul „Psychology of Addictive Behaviors”.

„Unele persoane pot să aibă intenția de a bea una sau două băuturi alcoolice și apoi să se oprească din băut, pe când alte persoane continuă să bea. Acest control perturbat în ce privește consumul de băuturi este unul dintre indicatori timpurii ai tulburărilor legate de consumul de alcool, iar noi știm că stresul contribuie atât la perturbarea controlului asupra băuturilor alcoolice, cât și asupra băutului pe fond emoțional. Rolul stresului în controlul diminuat asupra băuturilor alcoolice este prea puțin studiat, în special în cazul femeilor”, a declarat Julie Patock-Peckham, profesor cercetător asistent la Arizona State University și autorul principal al acestui studiu. 

Cercetarea a avut loc într-un laborator special conceput pentru a simula un bar, conceptul includea un barman, scaune de bar și conversații. Participanții au fost 105 femei și 105 bărbați. Participanții au fost împărțiți, în mod aleator, în grupuri diferite, unii dintre ei fiind supuși unei situații stresante, așții unei situații non-stresante.

Apoi jumătate dintre participanți au primit o băutură alcoolică ce era echivalentul a trei cocktailuri, iar cealaltă jumătate dintre ei au primit trei băuturi non-alcoolice. După această etapă, toți participanții au avut accesul nerestricționat la băuturile alcoolice de la bar, pe o perioadă de 90 de minute.

„Nu putem face nimic în privința geneticii, dar putem interveni în legătură cu mediul înconjurător. Stresul și controlul perturbat asupra consumului de alcool sunt strâns legate, și deoarece stresul este ceva ce putem manipula, noi am vrut să testăm dacă stresorii cauzează consumul de alcool pe fond emoțional”, a declarat Julie Patock-Peckham.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe