Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studii: COVID-19 se răspândește la peste zece metri, prin respirație

Viața Medicală
Florentina Ionescu luni, 13 iulie 2020, ora 10:45

Oamenii de știință din întreaga lume trag un semnal de alarmă: picăturile respiratorii cu virusul SARS-CoV-2 s-ar răspândi, prin simpla respirație, la distanțe mai mari de 1,5 metri.

Un apel pe care îl fac 239 de oameni de știință din întreaga lume pentru a recunoaște faptul că transmiterea COVID-19 se face pe calea aerului urmează a fi publicat în jurnalul „Clinical Infectious Diseases”.

coronavirus transmitere peste 10 metri

Cei 239 de oameni de știință care trag acest semnal de alarmă, originari din 32 de țări, provin din arii diferite, cum ar fi medicina, virusologia, ingineria, epidemiologia și multe altele, scrie medicalxpress.com. Acest apel, condus de un expert din domeniul sănătății și al calității aerului, profesor Lidia Morawska, ridică o problemă nouă: un volum uriaș de cercetări a arătat că o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2 expiră virusul când respiră și vorbește, iar aceste picături cu virusul pot să circule chiar mai departe de 1,5 metri, cât este distanța fizică recomandată.

„Studiile făcute de semnatarii [acestui apel] și de alți oameni de știință au demonstrat dincolo de orice urmă de îndoială că virusurile sunt expirate / eliminate în aer în picături suficient de mici pentru a fi purtate pe calea aerului și acestea prezintă un risc de expunere dincolo de 1 metru până la 2 metri de către o persoană infectată. La viteze normale ale aerului din interior, o particulă de 5 microni va călători zeci de metri, mult mai mult decât dimensiunea unei camere obișnuite, iar în același timp, particula se va stabiliza la o înălțime de 1,5 metri deasupra podelei”, a declarat profesor Lidia Morawska, directorul unui laborator internațional care se ocupă de calitatea aerului (International Air Quality and Health Laboratory).

Potrivit specialistei, expertiza din multe zone din știință, cercetare și inginerie le-a permis oamenilor de știință care fac acest apel să înțeleagă caracteristicile și mecanismele de la baza generației de microparticule respiratorii, să înțeleagă modul în care virusurile supraviețuiesc în aceste microparticule și modul în care tiparele de circulație a curenților de aer poartă cu ele microparticulele în clădiri.

Ce măsuri se pot lua

Pentru a reduce transmiterea pe calea aerului, sunt câteva măsuri care pot fi luate în interiorul clădirilor, spun oamenii de știință: să se asigure ventilația eficientă și suficientă a aerului, mai ales în clădirile publice, la locul de muncă, în școli, spitale etc.; să se suplimenteze ventilația generală cu ajutorul unor metode care țin sub control infecția, cum ar fi metodele eficiente de filtrare a aerului, lumina ultravioletă care distruge bacteriile și virusurile etc.; evitarea zonelor foarte aglomerate, mai ales în transportul public și în clădirile în care se află instituții publice.

Sursa foto: www.rawpixel.com

Etichete: transmitere covid-19 transmitere infecția cu SARS-CoV-2 SARSC-CoV-2 infectii cu SARS-CoV-2 virusul SARS-CoV-2 infectii respiratorii probleme respiratorii

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.