Newsflash
Internaționale

Studiu: a doua doză de vaccin AstraZeneca nu crește riscul de tulburări de coagulare

de L. Budin - iul. 28 2021
Studiu: a doua doză de vaccin AstraZeneca nu crește riscul de tulburări de coagulare

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca nu a determinat o creştere a incidenţei cazurilor de cheaguri sangvine cu număr scăzut de trombocite, la persoanele care au primit a doua doză.

Studiul, publicat în revista medicală The Lancet, a descoperit că rata estimată de apariţie a trombozei cu sindrom de trombocitopenie (TTS), după administrarea primei doze, a fost de 8,1 cazuri la 1 milion de persoane vaccinate, au precizat reprezentanţii companiei AstraZeneca.

După administrarea celei de-a doua doze a vaccinului AstraZeneca (numit Vaxzevria), rata a fost de doar 2,3 cazuri la 1 milion de persoane vaccinate, fiind comparabilă cu rata observată în rândul populaţiei nevaccinate, au adăugat reprezentanții companiei – după cum relatează Reuters, preluată de Agerpes.

vaccinare-covid3

Noul studiu, condus şi finanţat de AstraZeneca, a evaluat cazurile raportate la 14 zile după administrarea primei doze şi a celei de-a doua doze de vaccin până în data de 30 aprilie, utilizând baza globală de date de siguranţă deţinută de compania anglo-suedeză.

„Cu excepţia situaţiei în care un caz de TTS este identificat după prima doză, aceste rezultate sprijină administrarea schemei de vaccinare cu două doze de Vaxzevria, aşa cum este indicat, pentru a contribui la asigurarea unei protecţii împotriva maladiei COVID-19, inclusiv împotriva variantelor îngrijorătoare ale coronavirusului”, a declarat Mene Pangalos, directorul executiv al companiei AstraZeneca.

Autorii studiului afirmă că limitările analizei lor includ dependenţa de datele transmise de furnizorii de servicii din sănătate şi de informaţiile furnizate de persoanele vaccinate, fapt care ar putea să ducă la o subraportare a cazurilor de tromboze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe