Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu Apple: peste 16% dintre femei au sângerări uterine anormale

Viața Medicală
Florentina Ionescu joi, 19 ianuarie 2023, ora 13:55

Un studiu realizat de compania Apple recent a identificat asocierile între tiparele sângerărilor uterine anormale și factorii demografici și unele condiții medicale.

Cele mai recente rezultate de la Apple Women's Health Study* a scos la iveală că 16,4% din populația inclusă în studiu s-a confruntat cu sângerări uterine anormale, scrie www.mobihealthnews.com.

Rezultatele, care au fost publicate în „American Journal of Obstetrics and Gynecology”, a colectat date autoraportate despre ciclul menstrual (de la aplicații care urmăreau evoluția menstruației) de la 18.875 de participanți din perioada noiembrie 2019 până în iulie 2021. 

menstruatie

Urmărirea lunară a ciclului menstrual a fost confirmată prin utilizarea răspunsurilor obținute în urma unui sondaj. Participantele verificau acuratețea datelor din luna precedentă, pentru ca și acestea să fie incluse.

Au fost luate în considerare patru tipare ale sângerărilor uterine anormale: 2,9% dintre participante au avut menstruații neregulate, 8,4% au avut menstruații ocazionale, 2,3% au raportat menstruații cu durata prelungită, iar 6,1% au avut sângerări neregulate între menstruații (așa-numitul spotting).

Participantele care sufereau de sindromul ovarelor polichistice, de endometrioză, de hipertiroidism și de hipotiroidism au avut o probabilitate mai mare de a raporta sângerări uterine anormale în comparație cu participantele care nu au raportat aceste condiții medicale.

Vârsta medie a participantelor a fost de 33 de ani, iar indicele de masă corporală a fost, în medie, de 29,3. Persoanele cu obezitate au avut o prevalență mai mare de sângerări uterine anormale. Iar participantele cu un indice de masă corporală peste valoarea de 40 au avut o prevalență cu 18% mai mare de a suferi de sângerări uterine anormale, când au fost comparate cu participantele care aveau o greutate considerată sănătoasă, și o prevalență cu 94% mai mare de a avea menstruații cu perioada prelungită.

Deși rezultatele de mai sus au fost publicate, iar site-ul antemenționat a scris despre ele în decembrie 2022, studiul este încă în desfășurare.

„În general, aceste rezultate oferă rata sau prevalența sângerărilor uterine anormale într-un set de date digitale conformat de aplicațiile folosite pentru monitorizarea menstruației. (...) Rezultatele noastre confirmă literatura existentă cu privire la asocierile dintre sângerările uterine anormale și condițiile medicale”, au scris cercetătorii. 

Bibliografie: 

*https://www.ajog.org/article/S0002-9378(22)00839-0/fulltext

Etichete: apple sangerari uterine anormale tulburari menstruatie menstruatie Obstetrica-Ginecologie Obstetrica sangerari uterine menstruatii abundente tulburari menstruale menstruatie abundenta

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC