Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: asocierea cu osteoporoza depinde de doza de statine

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 2 octombrie 2019, ora 14:09

O nouă cercetare sugerează că există o asociere între folosirea statinelor și riscul de a primi un diagnostic de osteoporoză. Cercetătorii propun și teoria potrivit căreia natura aceste asocieri depinde de doza de statine.

Un studiu din Annals of the Rheumatic Diseases” a investigat aproape toată populația Austriei, scrie Medical News Today. Cercetătorii au analizat datele de la începutul anului 2–6 până la finalul lui 2007, în total fiind colectate informații de la 7,9 milioane de persoane.

S-au comparat ratele diagnosticului de osteoporoză la acei pacienți care urmau un tratament cu statine cu cele ale persoanelor care nu au luat niciodată această clasă de medicamente. Oamenii de știință au analizat și efectul diferitelor doze de statine, cum ar fi: lova statina, pravastatina, rosuvastatina și simvastatina.

Comparația din acest studiu a scos la iveală rate mai scăzute ale diagnosticului de osteoporoză în rândul persoanelor care foloseau o doză mică de statine și rate mai mare în cazul pacienților care luau doze mai mari.

Cercetătorii au definit o doză mică de statine ca fiind de până la 10 mg pe zi. În grupul pacienților care foloseau doze mai mici, s-au observat mai puține cazuri de osteoporoză decât se așteptau oamenii de știință. La doze de peste 20 mg, însă, lucrurile s-au schimbat. Cercetătorii au descoperit mai multe cazuri de osteoporoză la pacienții tratați cu aceste statine.

Sursa foto: Shutterstock

Etichete: osteoporoza statine medicamente statina

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.