Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: consumul de alcool poate cauza în mod direct cancer

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 21 ianuarie 2022, ora 13:49

Un studiu genetic recent arată că există dovezi puternice care indică ingestia de alcool drept o cauză directă a cancerului.

Presa străină scrie despre un studiu genetic amplu, care a urmărit 150.000 de persoane pe parcursul unui deceniu, a afimat că există o legătură directă de cauzalitate între consumul de alcool și dezvoltarea cancerului. 

Citiți și: România, peste media europeană la debutul precoce în consumul de droguri, alcool și tutun 

Rezultatele acestui studiu aduc dovezi în special în ce privește legătura cu cancerele esofagiene și cancerele de cap și de gât care sunt influențate de consumul de alcool, scrie newatlas.com

consum excesiv de alcool corelatie directa cancer
Fotografie creată de Isabella Mendes, de la Pexels

Deși cercetătorii au subliniat numeroase asocieri între consumul de alcool și cancer vreme de mulți ani, s-a dovedit a fi o provocare înțelegerea exactă a mecanismului prin care alcoolul cauzează în mod direct cancer.

Consumul excesiv de alcool este adeseori asociat cu o dietă precară, cu fumatul și cu lipsa activității fizice – toți fiind factori cunoscuți pentru faptul că pot crește riscul de cancer. Așa că unii cercetători au sugerat că acești factori sunt în majoritate răspunzători de orice corelație observată între consumul de alcool și cancer. 

Alcoolul și bolile cardiovasculare (3) 

Acest studiu nou, însă, are o nouă abordare în ce privește investigarea legăturii dintre cancer și alcool, prin faptul că s-a axat pe variantele genetice cunoscute că ar fi asociate cu un nivel mai scăzut al consumului de alcool.

Două variante genetice comune sunt cunoscute de specialiști pentru că reduc toleranța unei persoane la alcool. Ele scad capacitatea organismului de a descompune acetaldehida, o moleculă toxică produsă atunci când corpul metabolizează alcoolul. Studiile anterioare au arătat că prezența acestor variante genetice servește ca o entitate eficientă pentru aportul de alcool, întrucât acele persoane cu mutații simt, în general, efectele foarte neplăcute ale consumului de alcool.

Studiul a analizat informațiile genetice de la peste 150.000 de persoane din China, care au completat mai multe chestionare cu privire la obiceiurile lor legate de consumul de alcool. Dosarele medicale au fost urmărite pe o perioadă de peste un deceniu. Evaluarea a confirmat că acei participanți cu gene ce indicau o toleranță mai scăzută la alcool au consumat mai puțin alcool decât acele persoane fără acele variante genetice. 

Alcoolul și bolile cardiovasculare (4) 

În general, arată sursa citată, acei participanți care aveau una sau două copii ale oricărei variante genetice în cauză au avut un risc de 13-31% mai mic de a dezvolta cancer. În mod deosebit, cercetătorii au observat că formele de cancer despre care se știa că sunt asociate cu consumul de alcool, cum ar fi cancerele de cap și de gât, de esofag, colon, rect și ficat, au fost detectate în proporții mai mari la acele persoane care au consumat mai mult alcool.

Etichete: consum de alcool studiu alcool bauturi alcoolice dezvoltare cancer cancer cancer de cap si de gat consumul de alcool alcool consum alcool

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.