Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Studiu: consumul excesiv de cafea crește riscul de demență

Viața Medicală
L. Budin vineri, 30 iulie 2021, ora 15:15

Cercetătorii australieni au studiat efectele consumului de cafea asupra creierului, iar rezultatele arată că, dincolo de o anumită cantitate, această băutură se dovedește nefastă pentru volumul cerebral și favorizează riscul de demență.

Cafeina e o substanță cu efect stimulant aupra sistemului nervos central și e cea mai consumată din lume. Se crede că, în cantități moderate, are efect antiîmbătrânire. Cea mai recentă cercetare, a University of South Australia (UniSA) arată că totul ține de echilibrul în consum, arată revista Santé Magazine. Studiul a fost publicat în Nutritional Neuroscience.

cafea-studiu

Studiul a evaluat efectele cafelei asupra creierului la 17.702 participanți, cu vârste de 37-73 de ani, și arată că persoanele care consumau peste șase cești de cafea zilnic prezentau un risc de demență cu 53% mai mare decât subiecții care se limitau la 1-2 cești pe zi.

Profesorul Kitty Pham, cercetător principal, afirmă că studiul furnizează informații importante legate de sănătatea publică.

Cafeaua e una din băuturile cele mai populare. Totuși, consumul mondial fiind de peste 9 miliarde de kilograme pe an, este esențial să înțelegem toate implicațiile potențiale pentru sănătate”, a spus ea.

Cercetătorul a precizat că ancheta aprofundată a vizat legătura dintre cafea, măsurarea volumului cerebral, riscurile de demență și de accident vascular cerebral.

Este cel mai mare studiu care ține cont de datele furnizate de imagistica cerebrală volumetrică și de un larg evantai de factori de confuzie”, a mai spus cercetătoarea din Australia.

 Colectivul de cercetători nu a depistat însă mecanismele prin care consumul excesiv de cafea ajunge să afecteze sănătatea creierului.

 

Etichete: cercetare australia consum cafea sanatatea creierului risc dementa

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.