Newsflash
Internaționale

Studiu: coronavirusul ar putea supraviețui și 30 de zile în carnea congelată

de L. Budin - iul. 18 2022
Studiu: coronavirusul ar putea supraviețui și 30 de zile în carnea congelată

În carnea refrigereată sau congelată, SARS-CoV-2 ar putea rezista până la o lună, crescând riscul de transmitere pe cale intestinală, arată un studiu american recent.

Cercetarea americană, publicată recent în Applied and Environmental Microbiology și citată de publicația Top Santé, arată că SARS-CoV-2 poate să persiste și timp de 4 săptămâni în carnea refrigerată sau congelată, pentru a se dezvolta apoi în intestinul uman.

carne-congelata

O echipă de virusologi de la Universitatea Campbell din Carolina de Nord a realizat teste folosind carne de pui, de vită, de porc și de somon, cu virusuri de substituție similare SARS-CoV-2: un virus cu ARN și înveliș lipidic și două coronavirusuri animale, cel al hepatitei murine (întâlnit la șoareci) și coronavirusul gastroenteritei transmisibile, TGEV (depistat la porcine).

Bucățile de carne au fost conservate apoi la temperaturi de refrigerare (4°C) și de congelare (minus 20°C).

Carnea ambalată, produsă în zonele unde SARS-CoV-2 a fost în circulație, ar putea fi sursa virusului. Obiectivul nostru a fost de a determina dacă virusuri similare ar fi putut sau nu să supraviețuiască în acest mediu”, a spus Emily S. Bailey, unul dintre autorii studiului.

După 30 de zile de la debutul experimentului, virusurile au supraviețuit mai degrabă congelării decât refrigerării, coronavirusul fiind deci mai rezistent la frig.

Încărcăturile virale supraviețuitoare variau în funcție de tipul de carne utilizat. Cercetătorii au constatat că se pot forma culturi de virusuri chiar și după congelarea produselor.

Cercetorii au subliniat că virusul SARS-CoV-2 se poate înmulți în intestin și în căile respiratorii.

O supraveghere riguroasă este necesară, pentru a preveni contaminarea alimentelor și suprafețelor de transformare a alimentelor. Dezinfecția insuficientă a anumitor alimente înainte de procesare este un element care poate fi, de asemenea, corectat”, se arată în studiu.

Prin aceste rezultate, studiul subliniază, încă o dată, importanța respectării riguroase a lanțului alimentar.

Eforturi permanente sunt necesare pentru a preveni contaminarea alimentelor și a suprafețelor de transfomare a alimentelor, a mâinilor lucrătorilor și a ustensilelor de transformare precum cuțitele, iar lipsa dezinfectării sau dezinfectarea neadecvată ar trebui remediate înainte de ambalarea cărnii”, conchide studiul.

Centaurus, noua subvariantă a Omicron, se răspândește în Europa

Vaccinul Novavax a fost autorizat în Statele Unite

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe