Newsflash
Internaționale

Studiu: COVID-19 poate declanşa producerea de autoanticorpi

de Dorina Novac - ian. 4 2022
Studiu: COVID-19 poate declanşa producerea de autoanticorpi

Infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate declanşa un răspuns de dereglare imunitară, care se prelungeşte mult după infecţia iniţială şi după recuperare, potrivit unor studii efectuate de oamenii de știință de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Statele Unite.

Cercetătorii au precizat că acest lucru se aplică și persoanelor care au prezentat simptome uşoare sau care nu au avut simptome.

autoanticorpi

Când oamenii sunt infectaţi cu un virus sau alt agent patogen, corpurile lor eliberează proteine numite anticorpi care detectează substanţele străine şi le împiedică să invadeze celulele. În unele cazuri, însă, oamenii produc autoanticorpi, ce pot ataca în timp propriile organe şi ţesuturi, scrie Agerpres.

Cercetătorii de la Cedars-Sinai au descoperit că persoanele care au fost anterior infectate cu SARS-CoV-2 prezintă o mare varietate de autoanticorpi până la şase luni după ce s-au recuperat complet.

Înaintea acestui studiu, cercetătorii ştiau că în cazurile grave de COVID-19 sistemul imunitar poate fi atât de stresat încât să producă autoanticorpi.

Potrivit sursei citate, acest studiu este primul care raportează nu doar prezenţa unui nivel crescut de autoanticorpi după o infecţie uşoară sau asimptomatică, ci şi persistenţa acestora în timp.

„Aceste descoperiri ajută la explicarea caracterului deosebit de unic al bolii COVID-19. (...) Aceste tipare de dereglare imunitară ar putea sta la baza diferitelor tipuri de simptome persistente pe care le vedem la persoanele care dezvoltă afecţiunea numită acum COVID-19 de lungă durată”, a declarat Justyna Fert-Bober, cercetătoare în cadrul Cedars-Sinai Smidt Heart Institute şi coautoare a studiului.

La studiu au participat 177 de persoane cu dovezi confirmate ale unei infecţii anterioare cu SARS-CoV-2.

Specialiştii au comparat probe de sânge de la aceşti indivizi cu mostre prelevate de la oameni sănătoşi înainte de pandemie. Toate persoanele cu infecţie confirmată cu SARS-CoV-2 au prezentat niveluri crescute de autoanticorpi.

Unii dintre autoanticorpi au fost identificaţi de asemenea la persoanele cu boli în cazul cărora sistemul imunitar îşi atacă propriile celule sănătoase, cum ar fi lupusul şi artrita reumatoidă.

Unii dintre autoanticorpi au fost asociaţi cu boli autoimune care afectează de obicei mai des femeile decât bărbaţii. În acest studiu, însă, bărbaţii au prezentat un număr mai mare de autoanticorpi comparativ cu femeile.

Deoarece acest studiu a fost efectuat pe persoane infectate înainte de apariţia vaccinurilor, cercetătorii vor examina, de asemenea, dacă autoanticorpii sunt generaţi în mod similar la persoanele care s-au infectat după vaccinare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe