Newsflash
Internaționale

Studiu: COVID-19 se poate răspândi mai uşor prin vorbire decât prin tuse

de Dorina Novac - ian. 22 2021
Studiu: COVID-19 se poate răspândi mai uşor prin vorbire decât prin tuse

Noi cercetări sugerează că a vorbi cu un prieten atunci când este infectat cu noul coronavirus poate fi la fel de periculos ca tusea acestuia, din cauza particulelor care persistă mai mult.

Micii aerosoli ai virusului emiși atunci când vorbește o persoană infectată cu SARS-CoV-2 rămân în aer mai mult timp decât picăturile mai mari dintr-o tuse, scrie The Guardian.

studiu covid
Sursă imagine: Pixabay

COVID-19 poate fi răspândit prin mai multe căi, inclusiv prin picături care conțin virusul emise atunci când o persoană infectată respiră, vorbește sau tușește, spun experții care încearcă să explice de ce noul coronavirus pare să se răspândească mai ușor în interior.

În timp ce picăturile mari cad pe pământ pe distanțe scurte, picăturile minuscule, cunoscute sub numele de aerosoli, pot transporta virusul pe distanțe mai mari de doi metri, iar acesta persistă.

Potrivit sursei citate, acum, experții au dezvoltat modele pentru a explora riscul pe care îl prezintă picăturile mari și aerosolii și pentru a găsi modalități de diminuare a acestuia. Rezultatele lor sugerează că durează doar câteva secunde pentru ca particulele expulzate să se răspândească peste doi metri.

„Aveți nevoie de măști, aveți nevoie de distanțare și aveți nevoie de o ventilație bună, astfel încât aceste particule să nu se acumuleze într-un spațiu închis și să fie îndepărtate în siguranță”, a spus prof. Pedro Magalhães de Oliveira, expert în mecanica fluidelor la Universitatea din Cambridge și coautor al studiului.

Scriind în revista Proceedings of the Royal Society A, de Oliveira și colegii săi au raportat modul în care au construit modelele care iau în considerare dimensiunea picăturilor emise de persoanele infectate atunci când vorbesc sau când tușesc, precum și alți factori, inclusiv structura picăturilor.

Echipa a analizat, de asemenea, riscul de infecție, luând în considerare încărcătura virală a persoanelor cu COVID-19 și doza estimată necesară pentru a transmite mai departe infecția.

Distanța de doi metri nu este suficientă fără mască

Cercetătorii au concluzionat că nu este sigur să stai fără mască la doi metri distanță de o persoană infectată care vorbește sau tușește, ambele situații prezintă un risc de infecție.

De asemenea, aceștia au menționat că la o oră după ce o persoană infectată a vorbit timp de 30 de secunde, aerosolul total rămas conține mult mai multă masă virală decât după o tuse, adăugând că în spații mici și fără ventilație acest lucru ar putea fi suficient pentru a provoca COVID.

„Vorbitul este o problemă foarte importantă care trebuie luată în considerare deoarece produce particule mult mai fine [decât tusea] și aceste particule, sau aerosoli, pot fi suspendate timp de peste o oră în cantități care sunt suficiente pentru a provoca boala”, a spus de Oliveira.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe