Newsflash
Internaționale

Studiu: distanțarea fizică și măștile, măsuri bune, dar nu suficiente

de Florentina Ionescu - oct. 21 2020
Studiu: distanțarea fizică și măștile, măsuri bune, dar nu suficiente

Informațiile vechi de decenii sunt folosite pentru a descrie propagarea micilor picături de salivă. Acum, însă, oamenii de știință spun că măștile de protecție și distanțarea fizică sunt măsuri bune, dar nu suficiente.

Recomandările frecvente pentru a ține sub control pandemia de COVID-19 sunt purtarea măștii, menținerea distanței fizice, evitarea zonelor aglomerate. Cu toate acestea, fundamentele ştiinţifice pe care se bazează aceste recomandări sunt vechi de decenii bune și nu reflectă cunoștințele actuale, scrie www.sciencedaily.com

covid-19-distantare-fizica

Mai multe grupuri de cercetare din domeniul dinamicii fluidelor și-au unit forțele și au dezvoltat un model nou și îmbunătățit al propagării particulelor infecțioase. S-a arătat, prin studii ample, că are sens să purtăm măști de protecție și să menținem distanțele dizice, dar aceste măsuri nu ar trebui să ne ofere un fals sentiment de securitate.

Sursa citată amintește că inclusiv atunci când purtăm mască, picăturile de salivă ce poartă virusuri pot fi transmise pe o distanță de mai mulți metri și rămân în aer mai mult timp decât se credea anterior.

Oamenii de știință de la Vienna University of Technology (TU Wien), University of Florida, Sorbonne in Paris, Clarkson University (USA) și de la MIT din Boston au fost implicați în acest proiect de cercetare. Noul model al dinamicii fluidelor pentru picăturile contagioase a fost publicat în International Journal of Multiphase Flow.

„Înțelegerea modelului de propagare a particulelor a fost acceptată la nivel mondial pe baza unor măsurători din anii 1930 și 1940. La acel moment, metodele de măsurare nu erau la fel de bune ca astăzi, noi suspectăm că în special micile picături de salivă nu puteau fi măsurate sigur în acei ani”, a declarat prof. Alfredo Soldati de la Institute of Fluid Mechanics and Heat Transfer din cadrul TU Wien.

Acesta a mai explicat că micile picături de salivă erau considerate inofensive în trecut, dar această abordare este în mod clar greșită.

„Chiar și atunci când picăturile de apă s-au evaporat, rămâne o particulă de aerosol, care poate conține virusul. Acest lucru permite virusurior să se răspândească pe distanțe de câțiva metri și să rămână în aer pe perioade lungi de timp”, a adăugat prof. Alfredo Soldati.

În situațiile tipice, de zi de zi, o particulă cu diametrul de 10 micrometri (dimensiunea medie a picăturilor de salivă) are nevoie de aproape 15 minute ca să cadă pe pământ.

Așa că este posibil să intrăm în contact, arată cercetătorii, cu virusul chiar și când se ține cont de regulile de distanțare – de exemplu, într-un lift care a fost utilizat de persoanele infectate, cu puțin timp înainte. Problematice sunt mai ales mediile cu o umiditate relativă ridicată, cum ar fi sălile de ședință slab ventilate.

Regulile de protecție sunt folositoare, nu și suficiente

Prof. Alfredo Soldati mai spune că „Măștile de protecție sunt folositoare deoarece ele opresc picăturile mari de salivă. Iar menținerea unei distanțe fizice este, de asemenea, utilă. Dar rezultatele noastre arată că niciuna dintre aceste măsuri nu poate oferi protecție garantată”.

Cu modelul matematic care a fost recent prezentat și cu simulările actualeeste posibil ca oamenii de știință să calculeze concentrația de picături purtătoare de virus la diferite distanțe și în momente diferite.

„Până acum, deciziile politice în ceea ce privește măsurile de protecție împotriva COVID au fost în principal bazate pe studii din domeniile virusologie și epidemiologie. Sperăm ca în viitor să fie incluse și rezultatele din dinamica fluidelor”, a conchis prof. Alfredo Soldati.


Notă autor:

Credit foto: Gerd Altmann de la Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe