Newsflash
Internaționale

Studiu: doar 4 băuturi alcoolice pe săptămână pot contribui la declinul cognitiv

de Florentina Ionescu - aug. 9 2022
Studiu: doar 4 băuturi alcoolice pe săptămână pot contribui la declinul cognitiv

Un studiu nou arată că și dacă consumați doar patru băuturi alcoolice pe săptămână, această cantitate ar putea contribui la declinul cognitiv.

Potrivit unui studiu recent, care a avut în vedere 20.000 de persoane din Marea Britanie, chiar și patru băuturi alcoolice standard consumate într-o săptămână pot fi corelate cu modificări ale creierului asociate cu declinul cognitiv, scrie newatlas.com. Cercetarea este prima care corelează în mod direct nivelurile crescute ale fierului în creier cu consumul moderat de alcool. 

consum alcool declin cognitiv studiu
Sursa foto: pixabay.com

Nu mai este o noutate faptul că alcoolul nu este chiar un aliat pentru sănătatea noastră, dar nu se știa cu exactitate cât de dăunător poate fi. În ultimii câțiva ani, mai multe studii au început să scoată la lumină efectele negative ale alcoolului, de la faptul că ne poate crește riscul de cancer, până la faptul că băuturile alcoolice cauzează daune structurale în interiorul creierului, arată sursa citată.

Această nouă cercetare și-a îndreptat atenția către efectele alcoolului asupra creierului. Prin această investigație, cercetătorii și-au propus să înțeleagă cu exactitate cât de mult alcool ar putea contribui la declinul cognitiv al oamenilor.

Această ipoteză s-a născut din cercetările și din studiile care asociau nivelurile mari de fier în creier cu bolile neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Acumulările anormale de fier în interiorul creierului au fost detectate în creierul persoanelor care consumau mari cantități de alcool, astfel că cei implicați în acest studiu au vrut să afle dacă asocierea aceasta ar putea fi întâlnită și în cazul persoanelor care consumă alcool în cantități moderate.

Datele au fost analizate de la peste 20.000 de persoane înrolate în Marea Britanie. Consumul de alcool auto-raportat a fost corelat cu nivelurile de fier în creier măsurate cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare. Nivelurile ridicate de fier, în special într-o anumită regiune a creierului, au fost asociate cu consumul a mai mult de șapte unități de alcool pe săptămână.

Măsurătorile cognitive înregistrate în studiu au scos la iveală „o funcție de executare încetinită, timpi reduși de reacție”, iar acestea ar putea fi asociate cu valorile fierului în acea regiune a creierului.

Anya Topiwala, autor al studiului de la Universitatea Oxford, a spus că aceste rezultate oferă un potențial mecanism pentru a găsi o legătură între consumul de alcool și declinul cognitiv.

„În cel mai mare studiu de până acum, noi am descoperit că un consum de peste șapte unități de alcool în fiecare săptămână este asociat cu acumulări de fier în creier. Valorile mai mari ale fierului în creier, în schimb, sunt asociate cu o performanță cognitivă scăzută. Acumularea de fier ar putea să se afle la baza unui declin cognitiv asociat consumului de alcool”, a declarat Anya Topiwala.

O unitate de alcool este definită în cazul de față ca fiind egală cu 10 mililitri de alcool pur. Un pahar mare cu vin, de exemplu, ar putea avea între două sau trei unități de alcool, pe când o doză de bere poate conține între 1,5 unități sau două unități de alcool. Mai multe detalii aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe