Newsflash
Internaționale

Studiu: Durata ciclului menstrual s-a schimbat după vaccinare

de Dorina Novac - ian. 10 2022
Studiu: Durata ciclului menstrual s-a schimbat după vaccinare

Femeile care s-au vaccinat împotriva COVID-19 au avut o durată medie a ciclului menstrual cu aproximativ o zi mai mare decât de obicei, conform unui studiu finanţat de National Institutes of Health (NIH).

Specialiștii însă nu au identificat nicio schimbare semnificativă din punct de vedere clinic în ceea ce priveşte durata ciclului menstrual asociată cu vaccinarea anti-COVID. Cercetarea a fost publicată și în revista Obstetrics&Gynecology, scrie nih.gov.

studiu covid

Oamenii de știință, alături de Alison Edelman, autoare principală a studiului şi profesoară de obstetrică şi ginecologie în cadrul Oregon Health & Science University din Statele Unite, au remarcat că ciclul menstrual variază, de obicei, de la o lună la alta, iar creșterea pe care au observat-o femeile vaccinate anti-COVID s-a încadrat în intervalul variabilității normale.

Aceștia au mai subliniat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina modul în care vaccinarea împotriva COVID-19 ar putea influența alte simptome asociate cu menstruația, cum ar fi durere, schimbări de dispoziție, sângerări.

„Studiul a evidențiat doar o mică schimbare temporară a menstruației la femei. (...) Aceste rezultate oferă, pentru prima dată, o oportunitate de a le oferi femeilor informații pentru a le ajuta să înțeleagă la ce să se aștepte de la vaccinarea împotriva COVID-19”, a menționat dr. Diana W. Bianchi, directorul Institutului Național de Sănătate și Dezvoltare Umană a Copilului (NICHD).

Dr. Bianchi a adăugat că până în prezent au fost efectuate puține cercetări despre modul în care vaccinurile împotriva COVID-19 sau cele pentru alte boli ar putea influența ciclul menstrual.

Cercetătorii au analizat durata ciclurilor menstruale a 2.403 persoane vaccinate împotriva COVID-19 – majoritatea cu vaccinurile Pfizer şi Moderna.

De asemenea, în studiu au fost incluse și 1.556 de persoane nevaccinate, pentru comparaţie.

„În medie, prima doză de vaccin a fost asociată cu o creștere de 0,71 zile a duratei ciclului, iar a doua doză cu o creștere de 0,91 zile. Prin urmare, femeile vaccinate cu prima doză au avut o creștere a duratei, aceasta fiind, în medie, mai mare cu o zi. Cercetătorii nu au observat nicio schimbare semnificativă a duratei ciclului pentru persoanele nevaccinate”, transmite sursa citată.

În cazul ciclului menstrual în care a fost primită a doua doză (358 de persoane), durata a crescut cu o medie de aproximativ două zile. Cu toate acestea, schimbarea a fost doar temporară și rezolvată în câteva luni, potrivit studiului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe