Newsflash
Internaționale

Studiu: e-țigările dăunează sănătății cardiovasculare la fel ca țigaretele clasice

de L. Budin - sept. 7 2021
Studiu: e-țigările dăunează sănătății cardiovasculare la fel ca țigaretele clasice

O echipă de cercetători din Suedia avertizează: dispozitivele electronice cu nicotină par a fi la fel de periculoase pentru sănătatea cardiovasculară ca țigaretele clasice.

Țigările electronice nu sunt atât de lipsite de pericol pe cât se pretinde, arată publicația Top Santé. Dacă anumiți medici le recomandă celor care vor să se lase de fumat, experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) consideră, „fără dubiu”, că sunt dăunătoare sănătății.

tigara-electronica

Favorizează formarea cheagurilor

Conform unui studiu recent al Karolinska Institute din Suedia, cei care „vapează” riscă să dezvolte boli cardiovasculare. Dispozitivul pe bază de nicotină favorizează formarea cheagurilor de sânge, perturbă ritmul cardiac și crește tensiunea arterială.

Pentru a ajunge la această concluzie îngrijorătoare, cercetătorii suedezi au lucrat cu un grup de 22 de voluntari, bărbați și femei cu vârste între 18 și 25 de ani, care foloseau ocazional țigarete electronice.

Participanții au fost testați după ce au aspirat/inhalat de 30 de ori aerosolii emiși de o țigaretă electronică cu nicotină și, o săptămână mai târziu, după ce au aspirat, de același număr de ori, aerosolii unui dispozitiv fără nicotină.

RISC de avc

După ce voluntarilor li s-au făcut teste de sânge, la 15 minunte după fiecare etapă de aspirare din dispozitivul cu nicotină, s-a constatat că prezentau un risc mai mare cu 23% de a dezvolta cheaguri de sânge. Ritmul lor cardiac era mai ridicat (de la 66 bătăi pe mint la 73 bătăi pe minut), la fel și presiunea sanguină (de la 108 mmHg la 117 mmHg). S-a observat și îngustarea anumitor vase de sânge.

Rezultatele îngrijorătoare nu au fost observate după utilizarea țigaretei electronice fără nicotină.

De unde concluzia echipei de cercetare că țigaretele electronice, pe bază de nicotină, sunt la fel de nocive pentru organism ca țigările clasice. Folosită pe termen lung, chiar dacă nu în mod regulat, e-țigareta crește riscul de infarct miocardic și de AVC, arată specialiștii, care și-au prezentat studiul în cadrul Respiratory Society International Congress.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe